Geert Asman wordt de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen

Geert Asman van PVDA wou graag de eerste communistische burgemeester van Vlaanderen worden.© red

PVDA-lijsttrekker Geert Asman wordt eerste schepen in Zelzate en is bevoegd voor Sociale Zaken, Welzijn, Financiën en Begroting en Openbare Werken. Hij is de allereerste uiterst linkse schepen in Vlaanderen

bbd

De SP.A en de PVDA hebben een bestuursakkoord gesloten in Zelzate.

De 30-jarige leerkracht en SP.A-lijsttrekker Brent Meuleman wordt burgemeester. PVDA-lijsttrekker Geert Asman wordt eerste schepen en heeft heel wat bevoegdheden: Sociale Zaken, Welzijn, Financiën en Begroting, Openbare Werken en technische dienst.

De extreemlinkse PVDA staat al jaren sterk in Zelzate - de roodste gemeente van Vlaanderen - maar het is de eerste keer dat de partij effectief in het gemeentebestuur stapt.

De PVDA heeft voorlopig alleen bestuurservaring op districtsniveau. In Borgerhout zit de partij namelijk sinds 2013 mee aan het stuur.

In het Franstalig landsgedeelte heeft de PTB/PVDA in een aantal gemeenten coalitiegesprekken aangeknoopt met de PS, maar daar zijn die gesprekken telkens op niets uitgedraaid.

SP.A en PVDA hebben een meerderheid in Zelzate (13 zetels tegen 10 voor de oppositie). SP.A won vorige maand, met 24,9 procent van de stemmen, twee zetels bij de recente lokale verkiezingen en telt zeven zetels. PVDA (22,9 procent) behield zes zetels.

Zelzate ligt in de tuin van de staalfabriek ArcelorMittal en heeft al jaren een bloeiende praktijk van Geneeskunde voor het Volk met artsen die gratis (aan terugbetalingstarief) werken. Eén van hen, Geert Asman, trok de lijst.

Burgemeester verbitterd

De verliezers in Zelzate waren de liberalen VLD-SD van burgemeester Frank Bruggeman, die een zetel moesten prijsgeven maar wel de grootste partij bleven.

De SP.A wou aanvankelijk met de partij van burgemeester Bruggeman in zee gaan, maar die gesprekken schoten naar eigen zeggen niet op. Uittredend burgemeester Bruggeman zelf vindt het nu jammer dat 'het feitelijk cordon sanitaire' tegen extreemlinks wordt geschonden.

Overigens bestaat dat cordon niet. Wel is het zo dat in verschillende gemeenten enkele partijen (CD&V en N-VA in Antwerpen bijvoorbeeld) op voorhand een coalitie met de PVDA hebben uitgesloten.

'Dit is een slechte zaak voor Zelzate en voor de rest van het land', zegt Bruggeman. 'De partijprogramma's van PVDA en SP.A zijn onbetaalbaar. Deze coalitie is gesloten uit rancune tegenover mijzelf en de mensen die voor mij werken'.

De beslissing van de lokale SP.A-afdeling kan verregaande gevolgen hebben bij de verkiezingen van 2019, zegt Bruggeman. 'Wat hier in Zelzate gebeurt zullen de nationale partijvoorzitters John Crombez niet in dank afnemen', besluit Bruggeman.

Voor de Zelzaatse socialisten kan het, en dus is eerste PVDA-burgemeester in Vlaanderen geen utopie meer

© zvd

© zvd

thumbnail: null
thumbnail: null

Geert Asman van PVDA wil graag de eerste communistische burgemeester van Zelzate en meteen ook van Vlaanderen worden. In provinciehoofdstad Gent ziet de SP.A een coalitie met extreemlinks niet zitten, maar de Zelzaatse socialisten, met de jonge lijsttrekker Brent Meuleman, sluit steun aan het dieprode PVDA niet uit.

Met Frans Van Acoleyen heeft Zelzate al sinds 1982 een communist in de gemeenteraad. Ondertussen zijn er al zes donkerrode mandatarissen. PVDA+ heeft de jongste jaren sterk oppositie gevoerd en de meerderheid vaak het vuur aan de schenen gelegd. Misschien legt hen dat op 14 oktober geen windeieren, en krijgt Zelzate vanaf begin volgend jaar een eerste communistische burgemeester in de persoon van Geert Asman.

Onbespreekbaar

PVDA+ is vandaag na de VLD-SD van burgemeester Frank Bruggeman de op één na grootste fractie in de gemeenteraad. Maar als de partij wil besturen, moet ze coalitiepartners vinden. N-VA van huidig schepen Martin Acke én VLD-SD van burgemeester Frank Bruggeman hebben een coalitie met PVDA+ al afgezworen. Vlaams Belang is voor PVDA+ zelf onbespreekbaar. Maar SP.A van lijsttrekker Brent Meuleman sluit steun aan een donkerrode coalitie helemaal niet uit.

“Voor SP.A is een coalitie met PVDA+ mogelijk”, zegt Meuleman. “In het Antwerpse Borgerhout bestuurden SP.A, Groen en PVDA+ al samen met nationaal SP.A-ondervoorzitter Stephanie Van Houtven als districtsburgemeester. Daar leverde die progressieve coalitie mooi werk.”

Populistische thema's

SP.A en Groen in Gent hebben deze week een coalitie met PVDA afgezworen. “Als de socialisten in Zelzate zich voldoende kunnen vinden in het PVDA-programma komen de gesprekken over wie burgemeester wordt op de tweede plaats”, zo houdt Asman de boot nog een beetje af.

Anderzijds lijkt de nieuwe partij van de oud-socialistische burgemeester Freddy De Vilder, Tezamen Zelzate, eerder een koele minnaar van het PVDA-gedachtegoed. “PVDA komt met enkele populistische thema’s zoals een afschaffing van de milieubelasting en taksen voor bij grote bedrijven in de gemeente”, zegt De Vilder. “Dat is niet realistisch.”

Grotere meerderheid

Zelzate Positief, de nieuwe naam voor een verruimde CD&V, sluit geen coalities uit "maar we hebben een voorkeur voor onze gekende coalitiepartner VLD-SD”, zegt lijsttrekker Rik Laureys. “Al moet het deze keer in een grotere meerderheid.”

Een beetje winst voor PVDA en een beetje verlies voor de VLD-SD kan de kaarten in Zelzate heel verschillend leggen. Nu de N-VA verkondigt niet meer met burgemeester Frank Bruggeman in een bestuursploeg te willen zetelen, moet de huidige burgervader andere coalitiepartners zoeken. Blijft de vaag of Zelzate Positief en Tezamen Zelzate na 14 oktober zwaar genoeg zullen wegen om de oprukkende PVDA te stuiten.