Macron tijdens herdenking Wapenstilstand: 'Nationalisme is verraad aan vaderland'

© AFP

© REUTERS

Emmanuel Macron en zijn echtgenote komen aan bij het Elysee © REUTERS

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Emmanuel Macron en zijn echtgenote komen aan bij het Elysee

Meer dan zestig staatshoofden, regeringsleiders en topdiplomaten herdachten zondag in de Franse hoofdstad het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Franse president Emmanuel Macron haalde fel uit naar gewelddadig nationalisme, dat heeft geleid tot die Eerste Wereldoorlog.

pvm

Op 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde. Dat wordt niet alleen in ons land, maar in heel Europa herdacht. In Parijs vond zondag een herdenkingsceremonie plaats aan de Arc de Triomphe, die werd bijgewoond door meer dan zestig staatshoofden, regeringsleiders en topdiplomaten. Onder hen premier Charles Michel, Donald Trump, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan.

'Patriottisme, vaderlandsliefde, is precies het tegenovergestelde van nationalisme', zei de Franse president Macron in zijn toespraak tijdens de plechtigheid. 'Wie nationalisme predikt, pleegt verraad aan de vaderlandsliefde.'

'Laten we verder zweren dat we vrede boven alles zullen plaatsen, omdat we haar prijs en gewicht kennen. We weten wat het vraagt', vervolgde Macron. De Franse president waarschuwde er verder voor niet terug te keren naar 'de tragische loop van de geschiedenis' en 'de nalatenschap van de vrede waarvan we dachten dat ze verzegeld was met het bloed van onze voorouders, in gevaar te brengen'.

'Laten we opnieuw een eed afleggen onder naties, om de vrede boven alles te plaatsen, omdat we haar prijs kennen, haar gewicht kennen, en weten wat ze eist', riep Macron zijn collega-staatshoofden op.

Handdruk Trump en Poetin

Naast het spreekgestoelte was er vooral veel plaats voor verzoenende symboliek. Macron begeleidde het merendeel van de hoge gasten over een rode loper naar de Arc de Triomphe. Donald Trump, die zichzelf eerder een nationalist noemde, en zijn Russische evenknie Poetin kwamen echter apart aan bij het monument. De twee schudden elkaar de hand, waarop Poetin kort een uitstoken duim liet zien.

Ook Duits bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zijn in Parijs.

Opnieuw protest

Toen de stoet met de wagens van een zestigtal staats- en regeringsleiders langs de Champs-Elysées reed, sprongen twee activisten over de dranghekken, net op het moment dat de auto met Donald Trump voorbijkwam. De halfnaakte vrouwen hadden de boodschap 'hypocrisie' op hun borsten geschreven. Ze konden meteen door de veiligheidsdiensten worden opgepakt. Even verderop probeerde een derde vrouw hetzelfde. Ook zij werd opgepakt.

De feministische protestbeweging Femen protesteerde zaterdagochtend al tegen de komst van verschillende staats- en regeringsleiders voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Parijs. Drie topless vrouwen verweten de leiders 'de vrede te vieren, maar de oorlog te prediken'.

De veiligheidsmaatregelen in en rond Parijs zijn nochtans draconisch. Frankrijk zette ongeveer 10.000 agenten, militairen en scherpschutters in voor de beveiliging van de tientallen aanwezige staatshoofden en regeringsleiders. Verschillende straten in de buurt van metrostations en de Champs-Elysées zijn de hele dag afgesloten. Zondagmiddag staat nog een demonstratie gepland tegen Donald Trump. De politie verwacht daar mogelijk rellen.

Merkel kan lach niet onderdrukken wanneer Poetin schouderklopje aan Trump geeft

Zondag waren een zeventigtal wereldleiders aanwezig op de herdenking van de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog in Parijs. De Russische president Poetin kwam - zoals gebruikelijk - iets later dan de rest toe. Hij kreeg zo het voordeel om voor het oog van alle camera's zijn collega-wereldleiders de hand te schudden. Donald Trump, zelf meester in imponerende handdrukken, leek niet heel tevreden met het schouderklopje van Poetin.

Het is vooral de reactie van Duits bondskanselier Angela Merkel die de wereld rondgaat (zie video hierboven). Vorig jaar ging Merkel al eens viraal toen haar gezicht boekdelen sprak bij een ontmoeting met president Poetin. Toen om een heel andere reden.