Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Turkse president Erdogan deelt geluidsopnamen van de moord op journalist met Saudi-Arabië

Erdogan sprak Amerikaanse president Trump over de zaak-KhashoggiBeeld AFP

Turkije heeft opnames in verband met de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul gedeeld met Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en andere landen.

"We hebben de opnames gegeven aan Saudi-Arabië, en aan Washington, aan de Duitsers, de Fransen, de Engelsen", verklaarde de Turkse president Erdogan zaterdag tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie.

De entourage van Erdogan verduidelijkte later dat de betrokken partners de opnames konden beluisteren, maar dat er geen schriftelijke documenten zijn gedeeld. "Ze hebben de gesprekken die hier plaatsvonden beluisterd, ze zijn op de hoogte", klonk het.

Kashoggi, een medewerker van The Washington Post, werd op 2 oktober door een Saudisch commando gedood tijdens een bezoek aan het consulaat in Istanbul. De Saudische autoriteiten ontkenden eerst zijn dood, maar moesten gaandeweg toch toegeven dat de journalist werd gedood tijdens een operatie die niet werd goedgekeurd door Riyad.

Begin deze maand stelde Erdogan in The Washington Post dat "de hoogste niveaus van de Saudische regering" de moord hadden besteld, zonder evenwel koning Salman met de vinger te wijzen. De Turkse pers blijft wel de betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin Salman suggereren.

Lees ook: ‘Van superster tot paria: het ware gelaat van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman’.

Bepaalde media en Turkse functionarissen spraken al snel van opnames van de moord die Ankara in bezit zou hebben. De Turken zouden die opnames gedeeld hebben met CIA-directeur Gina Haspel. Het bestaan van dergelijke opnames is nog niet officieel bevestigd.

In de marge van de herdenking van Eerste Wereldoorlog in Parijs praatte Erdogan ook met Amerikaanse president Donald Trump over de zaak-Khashoggi.