Direct naar artikelinhoud
Economie

Winkelketen Blokker in de uitverkoop

Blokker zet zichzelf in de etalageBeeld Photo News

De bekende Nederlandse keten Blokker staat te koop. Een frisse wind moet de keten uit het slop halen. De toekomst van de ruim 100 winkels in België is onzeker.

Na het afstoten van ketens zoals Intertoys en Leen Bakker wil de familie Blokker nu ook een meerderheidsbelang in de gelijknamige winkelketen verkopen. Dat bevestigt president-commissaris Michiel Witteveen aan het Financieele Dagblad. De verkoopplannen bevinden zich in een pril stadium.

“Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in”, zegt Witteveen aan de Nederlandse zakenkrant. “Een frisse wind en nieuwe ideeën kunnen helpen om een bedrijf een nieuwe fase in te helpen.”

Dat is geen overbodige luxe, want de klad zit in de keten. Het moederbedrijf Blokker Holding besloot in mei vorig jaar bijna al zijn winkeldochters, zoals Intertoys, Xenos en Leen Bakker te verkopen, en zich volledig te richten op de Blokker-keten. Eerder ging ook Bart Smit al de deur uit.

Er zijn nu nog zo’n 128 vestigingen over in ons land, goed voor ongeveer 625 banen. Maar de vestigingen blijven verlieslatend

Blokker, dat 430 vestigingen door heel Nederland telt en meer dan 100 in België, is sinds 2014 verlieslatend. Ondanks verschillende wissels in het management en investeringsprogramma’s is het tij nog niet gekeerd kunnen worden. De familie Blokker zoekt voor de keten nu een koper. De schuld die de Blokker-keten heeft bij de familie zou bij een transactie worden kwijtgescholden. Volgens een bron zou het gaan om een bedrag van minimaal 150 miljoen euro. De familie zou met een klein belang blijven zitten. Nu zijn alle aandelen nog in handen van Els en Albert ‘Ab’ Blokker. Els is de weduwe van Jaap Blokker, de in 2011 overleden topman die het Blokker-concern groot heeft gemaakt. Ab is zijn broer.

Pijn geleden

Dat de familie bereid is ook het vlaggenschip te verlaten, betekent dat de nood hoog is. Er zouden al gesprekken zijn geweest met belanghebbende partijen, waaronder de financiële investeringsgroepen Parcom en Waterland, dat ook in ons land bekend is van onder meer Omega Pharma.

De keten, die in 1896 aan de wieg stond van het latere Blokker-­imperium, zal intensief onder handen moeten worden genomen. Het Blokker-concern boekte vorig jaar een nettoverlies van 344 miljoen euro, meer dan het dubbele van het jaar ervoor. Blokker heeft, net als veel andere ketens in de winkelstraat, afgelopen jaren veel pijn geleden door opkomende webwinkels en budgetketens zoals Action.

Make-over

Een eerdere herstructurering, die deels de oplopende verliezen helpt verklaren, vergde ook in ons land een forse ingreep. Liefst 63 van de 191 vestigingen gingen dicht. Meer dan 230 jobs sneuvelden daarbij. Er zijn nu nog zo’n 128 vestigingen over in ons land, goed voor ongeveer 625 banen. Maar de vestigingen blijven verlieslatend. De omzet van de Belgische winkels dook vorig jaar onder 100 miljoen euro. Liefst 21 procent minder dan in 2016. Vooral de winkels in Wallonië en Brussel zouden zwaar verlieslatend zijn.

Toch werd de handdoek nog niet geworpen. Een tiental winkels kreeg een make-over, om aantrekkelijker te zijn. Dat kaderde in een zogeheten herstelplan dat over drie jaar werd begroot. Vraag luidt evenwel wat er van dat plan overblijft als een nieuwe eigenaar het voor het zeggen krijgt. Enkele jaren geleden werd overigens ook al een grote make-over aangekondigd om het bloeden te stelpen. Daar kwam uiteindelijk weinig van in huis. Onder meer ook omdat de holding niet de financiële draagkracht had om die te bekostigen. Daarop werd de deur opengezet om andere zusterketens te verkopen, zodat de aandacht volop naar de kernactiviteit kon gaan. De verkoop van die verschillende winkels was goed voor een opbrengst van 93 miljoen euro. Die opbrengst is volledig geïnvesteerd in de keten Blokker.

Een eerdere herstructurering, die deels de oplopende verliezen helpt verklaren, vergde ook in ons land een forse ingreep. Liefst 63 van de 191 vestigingen gingen dicht

Hoewel de eigenaarsfamilie zich eerder vastbesloten toonde de Blokker-keten er bovenop te helpen, wil ze dat nu door een andere partij laten doen. Een partij die zelf financieel risico draagt en het stuur in handen wil nemen. Na het overlijden van Jaap Blokker in 2011 is er niemand in de familie opgestaan die deze rol van hem overnam, merkt het Financieele Dagblad op.