Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten wilt u deze week niet missen

Lauryn Hill speelt haar baanbrekende plaat ‘The Miseducation of Lauryn Hill’ integraal in Vorst Nationaal.Beeld AP

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Ms. Lauryn Hill

Ready or not, here she comes, you can’t hide, want Ms. Lauryn Hill komt Vorst Nationaal een flinke beurt geven. Ze maakte indruk aan de zijde van The Fugees, vooraleer in 1998 met haar solodebuut The Miseducation of Lauryn Hill te bewijzen dat ze ook op haar eigen benen kon staan. Ms. Hill komt die baanbrekende plaat in Brussel van a tot z spelen. We hebben zo’n voorgevoel dat het licht fenomenaal gaat zijn.

Op 18/11 in Vorst Nationaal, Brussel.

2. Cass McCombs

Cass McCombs is een indierocker die al tien jaar in de schaduw van een hoop bekendere namen kampeert, maar met Mangy Love forceerde de Californische songwriter in 2016 dan toch een bescheiden doorbraak. Elliott Smith is nooit veraf, en wanneer hij zijn classic rock met psychedelica en folk injecteert, loert ook Kurt Vile om de hoek. McCombs is een man die zomaar het concert van het jaar in de vingers heeft. We zeggen het maar.

Op 14/11 in De Zwerver, Leffinge.

3. Car Seat Headrest

Met het fantastische Twin Fantasy baarde Car Seat Headrest, het vehikel van Will Toledo, een plaat voor in die indie-annalen. Het is het album waarop een rockgod in spe opstaat en die bulkt van anthems voor stervelingen die de week overleven op een dieet van riffs, riffs en riffs. “Twijfelende Toledo wordt relativerende rockgod”, kopte onze recensent na de vorige Belgische passage van Car Seat Headrest. En toch weten wij haast zeker: de Amerikaanse snarentemmer kan nóg beter.

Lees hier de recensie van Twin Fantasy, het laatste album van Car Seat Headrest.

Op 18/11 in Vooruit, Gent.

4. Halo Maud

We begrijpen best waarom Halo Maud vergeleken wordt met Melody’s Echo Chamber, het psychedelicakabinet van Melody Prochet: ze zijn beiden Française en telen psychpop die nu eens uitwaait naar Air, dan weer naar vroege Tame Impala. Vindt Halo Maud met die formule het warm water uit? Allesbehalve, maar als haar debuutalbum Je Suis Une Île overeind blijft tijdens een druilerige herfstwandeling, dan moet ze in de charmante Botanique in Brussel óók kunnen charmeren.

Op 13/11 in Botanique, Brussel.

5. Tom Misch

Tom Misch is een derde Jordan Rakei, een derde Justin Timberlake en een derde Jamie Woon. Was de Britse slaapkamerproducer lang onbekend, dan is hij plots de undergroundheld die de poorten naar de mainstream openbreekt. “Misch’ debuut Geography belicht hem als een supergetalenteerde multi-instrumentalist en begenadigd beatmaker met een zwak voor Dilla- en Madlib-grooves”, schreef onze recensent Sasha Van der Speeten. In het oog te houden!

Op 18/11 in AB, Brussel.

6. U.S. Girls

Meghan Remy, alias U.S. Girls, was lange tijd onze favoriete prinses van de ondergrond, maar verandert op haar nieuwe langspeler In A Poem Unlimited van perspectief. Die koerswisseling werd door onze recensent toegejuicht: “Nooit gedacht dat Remy zo onbeschaamd hitgevoelig uit de hoek zou durven komen. Wég zijn de groezelige, met dwarse gitaren en kapotte samples opgesmukte indieliedjes van weleer. In de plaats komen kokette meezingers die te leen gaan bij Motown, Franse sixtiespop, kitscherige lounge en trippy elektropop.”

Op 13/11 in AB, Brussel.

7. Istanbul Ekspres Festival

Turkse invloeden sijpelen steeds meer in de underground. Baba Zula doet iets met traditionele Turkse muziek, het Nederlandse Altin Gün heeft dan weer een fascinatie voor oude Anatolische muziek. Kortom: het bruist in Istanbul, en daar is de negende editie van Istanbul Ekspres Festival het mooiste voorbeeld van. Van Ottomaanse traditie tot nostalgie naar het Turkije uit de jaren 30: ’t is in de Gentse Handelsbeurs te doen.

Van 14/11 t.e.m. 18/11 in Handelsbeurs, Gent.

8. SONS

De Nieuwe Lichting van Studio Brussel heeft niet de minste talenten gebaard: Tamino, Equal Idiots en Brihang zijn intussen gevestigde waarden op concertkalenders, en SONS lijkt dezelfde weg op te gaan. Het kwartet uit Melsele bewoont het spanningsveld tussen The Kids en Black Sabbath, en schopt daar stijlvol keet. “Een heerlijke alarmklok was het”, besloot onze recensent na de vroege set van SONS op Rock Werchter. We zijn ervan overtuigd dat een avondshift hen nog beter ligt.

Op 12/11 in Het Depot, Leuven; op 14/11 in Trefpunt, Gent en op 15/11 in Trix, Antwerpen.

9. Schiev Festival

“A simple music festival”, luidt de ondertitel van Schiev. Nu ja, ‘simpel’: in welke mate vallen gitzware techno en fuzzy ambient onder toegankelijk te klasseren? Dat terzijde: op Schiev in de Brusselse Beursschouwburg komt u artiesten tegen die u wellicht weinig of niets zeggen, maar wiens muziek wel onder de huid kruipt.

Van 16/11 tot 18/11 in Beursschouwburg, Brussel.

10. White Denim

Viertal uit Austin, Texas dat al lang voor psychrock een rage was goochelde met garagerock, blues, soul en psychedelica. Het recent uitgebrachte Performance is de zevende langspeler van White Denim, en “herinnert je als luisteraar aan wat White Denim zo goed maakt, kopte Popmatters. Kortom, goeie rock-‘n-roll zoals rock zou moeten zijn: met het mes tussen de tanden.

Op 17/11 in Trix, Antwerpen.