Vlaamse jongeren slikken beduidend meer ADHD-medicijnen dan Waalse

© An Nelissen

In Vlaanderen nemen veel meer jongeren van 6 tot 17 jaar de ADHD-medicijnen Rilatine en Equasym dan hun Waalse en Brusselse tegenhangers. Dat blijkt uit een analyse van de Socialistische Mutualiteiten bij hun leden. Een duidelijke verklaring voor het verschil is er niet.

gjs

In België kreeg vorig jaar 1,8 procent van de jonge leden van de Socialistische Mutualiteiten minstens één aflevering methylfenidaat van de merken Rilatine en Equasym. Dat aandeel bleef de voorbije jaren relatief stabiel, met een kleine piek van 2,1 procent in 2011. Wel stelt het onderzoek vast dat de voorgeschreven dosis fors is toegenomen met 17 procent ten opzichte van 2008. De Socialistische Mutualiteiten zien een stijging van de gemiddelde dagdossisen naargelang de leeftijd en een globale gewichtstoename als mogelijke verklaringen.

Opvallend is dat vooral Vlaamse jongeren Rilatine of Equasym voorgeschreven krijgen. In Vlaanderen kreeg 2,8 procent van de 6- tot 17-jarigen in 2017 minstens één aflevering methylfenidaat, terwijl het in Wallonië en Brussel om slechts 1,1 en 0,6 procent gaat.

Vooral in de provincie West-Vlaanderen (gemiddeld 4,4 procent) nemen veel jongeren ADHD-medicijnen: de vijf arrondissementen met het hoogste gebruik liggen allemaal in de kustprovincie, met Ieper (5,2 procent) als koploper. Aan de andere kant van het spectrum zien we het arrondissement Aarlen (0,5 procent) met het laagste gebruik.

Niet alleen regionaal, ook tussen jongens en meisjes zijn er grote verschillen: ADHD-medicatie wordt drie keer zoveel door jongens als door meisjes geslikt, met een piek voor de leeftijdsgroep 10-14 jaar. In 2017 nam 2,7 procent van de jongens Rilatine of Equasym, tegenover 0,8 procent van de meisjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen