Direct naar artikelinhoud
Strips

Stan Lee, geestelijke vader van Spider-Man en The Hulk, overleden

Stan Lee, de geestelijke vader van de meeste personages uit het universum van Marvel, is overleden.Beeld EPA

Stan Lee (95), de geestelijk vader van de meeste personages uit het universum van Marvel, is volgens de website TMZ overleden. Meerdere Amerikaanse media bevestigen het nieuws.

De 95-jarige striptekenaar zou maandag per ambulance van zijn huis naar het ziekenhuis zijn vervoerd en daar zijn gestorven. De afgelopen jaren sukkelde Lee al met zijn gezondheid.

Lee richtte begin jaren zestig samen met zijn zakelijke partner Jack Kirby de Marvel-reeks The Fantastic Four. Daarna volgden onder meer Spider-Man, The Incredible Hulk, X-Men, Iron Man en The Avengers. De strips van Marvel werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood.

Stan Lee.Beeld Photo News

Lee had tot nu toe in alle Marvel-films een cameo, een klein bijrolletje. De schrijver is ook te zien als animatie in de nieuwe film Ralph Wrecks the Internet, het vervolg op de hit Wreck it Ralph.

De door Lee bedachte karakters stonden vaak bekend om hun menselijke trekjes. “Ze hadden altijd een zekere mate van menselijkheid of een tekortkoming”, zegt Shirrel Rhoades, een voormalig onderdirecteur bij Marvel. “Iconisch als Superman mag zijn, hij staat bekend als een braverik. Hij heeft geen echte gebreken.”

Volgens Rhoades scoorden de karakters van Lee juist omdat ze die tekortkomingen wel hadden. “Kinderen identificeren zich met Spider-Man omdat hij problemen heeft zoals zij.”

Moederbedrijf Marvel Entertainment is in 2009 gekocht door Disney. Dat imperium bemachtigde daarmee de rechten over de superheldenstal.

Lees ook

Lees ook
Beeld AP

De superhelden van Stan Lee waren menselijk