Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Tegenstanders van de brexit tijdens een protest in Belfast, vorige maand.Beeld REUTERS

Scholen zijn nog steeds op zoek naar 1.000 leerkrachten. Er is een voorlopig akkoord over de brexit, wat zijn de verschillende scenario’s? De VRT krijgt felle kritiek op een gesprek waarin homeopathie werd aangeprezen. En vrouwen zoeken op Tinder naar hoogopgeleide mannen. 

In het nieuws

1. Dringend gezocht: 1.000 leerkrachten

Vlaanderen kampt vandaag al met een lerarentekort. Vervanging vinden voor een leerkracht wiskunde of Frans? Voor menig directeur is het een nachtmerrie. En cijfers van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) over de toekomst beloven geen beterschap.

Valt een leraar ziek, dan is vervanging vinden niet van de poes, getuigen drie directeurs. Korte opdrachten voor knelpuntvakken als Frans en wiskunde liggen niet voor de hand. In Brussel is de toestand helemaal schrijnend. “Ik heb op dit moment 25 personeelsleden te kort”

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Lesgeven moet weer aantrekkelijk gemaakt worden, en wel dringend

2. Hoe moet het nu verder met de brexit? Dit zijn de 5 mogelijke scenario’s

Eindelijk ligt er een ontwerpakkoord voor de brexit op tafel. Het Britse kabinet omarmde het woensdag, na lang beraad. Maar de tijd dringt: nog maar vier maanden tot ‘B-day’. Welke scenario’s zijn er mogelijk?

Intussen zijn ook de eerste ministers opgestapt uit onvrede met het akkoord.

En dit schrijven de Britse kranten over het akkoord: van ‘brexs*it’ tot ‘oorlogskabinet’.

3. Licht op groen voor vingerafdrukken op ID-kaart: hoe is het zover gekomen?

Vingerafdrukken op de identiteitskaart: amper vier jaar geleden leek het een buitensporig voorstel. Woensdagmiddag keurde het federaal parlement de invoering ervan goed. Hoe is het zover gekomen?

4. VRT verslikt zich in gesprek over homeopathie

In het VRT-programma Van Gils & gasten kwam dinsdag huisarts Jutta Borms langs. Zij mocht er reclame maken voor homeopathische middelen, terwijl wetenschappers steeds luider roepen dat die niet werken. Ging de omroep in de fout?

Lees ook het opiniestuk van Gili: Mijnheer Van Gils, waarom schotelt u kwakzalverijen voor?

Intussen komt het nieuws dat de Christelijke Mutualiteit vanaf 2019 geen homeopatische middelen meer terug zal betalen aan haar leden. De andere ziekenfondsen blijven dat voorlopig wel doen. “Maar we vellen geen waardeoordeel.”

5. Weyts maant Brussel aan tot actie: “Kuis Noordstation op, of bus stopt hier niet meer”

“Het onveilige en vuile Brusselse Noordstation brengt de dienstverlening van De Lijn in het gedrang.” Dat kaart Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) aan. “Als Brussel niet snel ingrijpt, zal De Lijn er geen reizigers meer oppikken.”

N-VA en de Brusselse socialisten hebben elkaar zo weer gevonden in een symbooldossier. Maar is Brussel-Noord echt het nieuwe Maximiliaanpark? Waarom poken deze twee politieke partije hun oude tegenstelling weer op?

6. “Ze worden betaald met reisjes en etentjes, dat is een vorm van corruptie”: de Russische agenda van de clan rond Filip Dewinter

Filip Dewinter heeft niet enkel goede contacten met een Chinese vioolbouwer, een groep rond hem en Anke Van dermeersch reist ook regelmatig heen en weer tussen België en Rusland. Zo ook afgelopen weekend. Dient de partij van “onze mensen eerst” ook een buitenlandse agenda? “Dit zijn enkelingen die rebellie plegen tegen de partij.”

Filip Dewinter.Beeld BELGA

7. De strijd om de jungle: diep in het Amazonewoud vindt een onevenwichtige gevecht om zijn rijkdommen plaats

The New York Times reisde honderden kilometers in het Braziliaanse Amazonegebied en verbleef bij een lokale stam die te kampen heeft met het slinkende regenwoud. De strijd woedt tussen de natives, een extreemrechtse regering en wanhopige mijnwerkers. “Moeten we gaan stelen in Rio?”

Aan het koffieapparaat

1. Vrouwen op Tinder willen hoogopgeleide mannen: “Hij wist niet wat een avocado was. Tja, dan stopt het wel”

Vrouwen kiezen op Tinder voor hoogopgeleide mannen. Dat blijkt uit een grootschalig undercoveronderzoek door de UGent op de populaire dating-app. Het is wereldwijd de eerste studie die Tinder-beslissingen analyseert. “Als hij een kelner of arbeider is, ben ik geneigd om weg te swipen.”

Aan het koffieapparaat
Beeld Levi Jacobs

2. Supervulkaan naast Napels “laadt zich op voor mega-uitbarsting”

Het is niet de vraag óf de ‘supervulkaan’ Campi Flegrei naast Napels ooit uitbarst, maar wanneer. Tot die griezelige conclusie komen wetenschappers die ontdekten dat het snuivende vulkaanmonster zich oplaadt voor een volgende grote eruptie.

3. Paris Hilton die fotogeniek naar haar smartphone zit te staren: hard werken kun je dat niet noemen

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Ewoud Ceulemans over het werkethos van Paris Hilton. “Terwijl ze verstikt in de privileges, getuigt het vooral van een bittere ironie om te zeggen dat de weg naar de roem niet over rozen loopt.”