© BELGA

LIVE. Premier legt regeringsverklaring af in de Kamer

Eerste minister Charles Michel zal zondag om 12 uur zijn regeringsverklaring (‘State of the Union’) afleggen in de Kamer. Dat doet hij nadat de regering vrijdagavond een akkoord had bereikt over de begroting 2017 en enkele flankerende maatregelen. Normaal had de verklaring dinsdag moeten plaatsvinden, maar omdat de onderhandelingen tussen de regeringspartijen aansleepten, werd die uitgesteld.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Volgens de website van de Kamer komen nog voor de regeringsverklaring de fractievoorzitters bijeen (om 11.30 uur) om zich over de agenda van de komende dagen te buigen. Traditioneel wordt het debat over de regeringsverklaring daags nadien gehouden, de vertrouwensstemming vindt minstens 48 uur na de toespraak van de premier plaats. In dit geval wil dat dus zeggen dat het debat maandag gehouden wordt. Dinsdag om 13 uur kan dan de stemming plaatsvinden.

Het is uitzonderlijk dat de Kamer op zondag vergadert, vooral als het is om te luisteren naar de State of the Union van de premier. Michel ziet er een vorm van flexibiliteit in en ook “een kwestie van democratie”.

Op de oppositiebanken is men minder enthousiast. Volgens Jean-Marc Nollet (Ecolo) is de ploeg-Michel “geen regering meer, maar een improvisatieliga”.

Bart De Wever komt eerst niet en dan wel naar regeringsverklaring

© BELGA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

In het parlement las premier Charles Michel (MR) zondagmiddag de regeringsverklaring voor . N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigde eerst aan dat hij er niet bij zou zijn, maar kwam later terug op die beslissing.

Op Twitter liet hij zaterdag weten dat hij er niet bij zou zijn. “Kan morgen regeerverklaring helaas niet bijwonen. Moet oude Rome verdedigen tegen de Grieken in duel tvv Erfgoedbibliotheek en Letterhuis”. I

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zondag werd beslist om dat debat op een later uur te plannen zodat De Wever wel naar Brussel kon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In dat ‘duel’ in bibliotheek Hendrik Conscience neemt de Antwerpse burgemeester het op tegen Gunnar De Boel over welke antieke beschaving de grootste was.

Het is uitzonderlijk dat de regeringsverklaring op een zondag wordt afgelegd en dat de Kamer op zondag vergadert. Maar door de aanslepende onderhandelingen rond de begroting, kon die niet doorgaan op het geplande moment, afgelopen dinsdag, en moest die verklaring dus uitgesteld worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer