© michel vanneuville

Autospiegels straks niet meer verplicht door nieuwe Wegcode

Auto’s moeten straks geen zij- of achteruitkijk-spiegels meer hebben. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) schrapt dat wetsartikel in de nieuwe Wegcode en komt zo de autoconstructeurs tegemoet. Zij willen de buitenspiegels vervangen door camera’s, wat voor meer (fiets)veiligheid zorgt en (ietsje) beter is voor het brandstofverbruik.

wer

Volgens de Belgische Wegcode zijn achteruitkijkspiegels vandaag verplicht. Bellot schrapt dat artikel, meldt hij in een overzicht van zijn werkzaamheden aan het parlement. “Wanneer de nieuwe Wegcode straks van kracht wordt, zal een auto verplicht over zogeheten ‘hulpmiddelen voor indirect zicht’ moeten beschikken”, bevestigt de woordvoerder van Bellot. “Dat kunnen nog steeds de traditionele zij- en achteruitkijkspiegels zijn. Maar door deze wijziging staan we ook toe dat spiegels worden vervangen door camerasystemen waarmee de chauffeur vanop het dashboard het verkeer naast en achter de auto kan zien.”

Bellot treedt de autoconstructeurs tegemoet. Zij geloven quasi allemaal dat de auto van de toekomst er een zonder traditionele zij- en achteruitkijkspiegels is.

“De zijspiegels van een auto zijn uiteraard niet goed voor de aerodynamica van de auto”, zegt Mark Pecquer, docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. “Auto’s zonder zulke spiegels zullen dan ook iets minder verbruiken. Maar het veiligheidsaspect vind ik nog belangrijker, zijnde dat zeker in drukke steden er minder fietsers door de spiegel van een passerende wagen tegen de grond worden gesmakt.”

Nog voordelen: minder schadegevallen aan auto’s: je kunt de spiegel er niet meer afrijden bij het inrijden van een garage bijvoorbeeld.

Gordel bij achteruitrijden

Bellot kondigt nog een opmerkelijke wijziging aan. Hij verplicht chauffeurs straks ook om hun gordel te dragen bij het achteruitrijden. Vandaag geldt op die momenten geen wettelijke gordelplicht. Dat is een overblijfsel van vroeger, toen gordels niet konden meebewegen en chauffeurs wegens zo’n rigide gordel zeer moeilijk achterom konden kijken.

De nieuwe Wegcode – een zeer lijvig werk – treedt in principe in 2021 in werking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER