Direct naar artikelinhoud
Begroting

België krijgt waarschuwing van Europa over begroting

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), premier Charles Michel (MR) en financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld Photo News

België krijgt een waarschuwing van de Europese Commissie over de ontwerpbegroting van volgend jaar. Er bestaat een risico dat ons land de Europese begrotingsafspraken met de voeten treedt, oordeelt de Commissie. De Belgische begroting werd de voorbije jaren ook telkens als risicovol bestempeld.

De Belgische begroting is ‘at risk of non compliance’, oordeelt de Europese Commissie. Dat komt omdat ons land het structurele begrotingstekort niet snel genoeg afbouwt, terwijl ook de overheidsschuld te hoog blijft.

De Commissie maakte enkele weken geleden al duidelijk dat het het structurele begrotingstekort een stuk hoger inschat dan de Belgische regering. Europa gaat uit van 1,3 procent van het bbp, terwijl de regering hoopt af te klokken op 0,8 procent.

De Europese Commissie vraagt nu dat de Belgische regering “de nodige maatregelen neemt” om ervoor te zorgen dat de begroting de Europese regels respecteert. Gebeurt dat niet, dan kan ons land in de lente aan verstrengd toezicht worden onderworpen, al lijkt de kans daarop eerder klein.

Ook Frankrijk, Portugal, Slovenië en Spanje kregen woensdag een waarschuwing van de Commissie mee. Italië maakte het nog een stukje bonter: dat land hangt een buitensporige schuldprocedure boven het hoofd.

Europa wil Italië op strafbankje

De Europese Commissie heeft de nieuwe Italiaanse begroting voor 2019 opnieuw afgekeurd en vraagt de andere eurolanden toestemming om een strafprocedure te openen waarbij het land onder streng toezicht komt te staan.

Als de lidstaten akkoord gaan, kan de strafprocedure al in december ingaan. Voor toestemming is een grote meerderheid vereist. Rome krijgt dan drie tot zes maanden de tijd om actie te ondernemen en het huishoudboekje in lijn met de Europese begrotingsregels te brengen. Als de aanbevelingen van de commissie niet worden nageleefd, kunnen er sancties volgen, waaronder geldboetes en het intrekken van EU-subsidies.