Ook Brusselse dieren hebben gevoelens

© BELGAIMAGE

Het Brussels Parlement heeft een ontwerp van ordonnantie goedgekeurd die het statuut van dieren verbetert.

jvt

‘Een dier is een levend wezen met gevoelens, eigen belangen en waardigheid dat bijzondere bescherming geniet’, stelt de tekst in het ontwerp.

‘Filosofisch en ethisch is het niet langer aanvaardbaar om dieren als een object te beschouwen’, zegt Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets. ‘Dieren hebben gevoelens, zijn intelligenter dan we vermoedden en ervaren pijn. Daarom geven we dieren een nieuw statuut. Dat is symbolisch belangrijk en kan ook leiden tot een strengere veroordeling van wie dieren mishandelt.’

In België heeft enkel ook het Waalse Gewest een gelijkaardige erkenning van dieren ingeschreven in de wetgeving. Door die nieuwe juridische status worden dieren niet langer als roerend goed behandeld. Maar daarvoor is een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek nodig.

Volgens Debaets werkt justitieminister Koen Geens aan een hervorming van het Burgerlijk Wetboek waarbij dieren niet langer bij onder categorie van de goederen vallen.

Ook een grondwetswijziging ligt op tafel. Met de wijziging die senator Sabine de Bethune (CD&V) en senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) voorstellen, zouden dieren als wezens met gevoelens worden omschreven. Daardoor zullen andere grondrechten, zoals godsdienstvrijheid, altijd rekening moeten houden met dierenrechten.