‘Zullen wifi-snuffelaars niet inzetten voor jacht op transmigranten’

De parking van Kruibeke, draaischijf voor transmigranten © Sebastian Steveniers

Om mensensmokkelaars efficiënter op te sporen, pleit het veiligheidsinstituut Vias ervoor ‘wifi-snuffelaars’ in te zetten. Het kabinet-Jambon reageert positief op het voorstel en benadrukt dat het systeem niet gebruikt zal worden om jacht te maken op transmigranten.

Marthe Saelens

Elke gsm heeft een generieke code, vergelijkbaar met een IP-adres bij een computer. Als een “wifi-snuffelaar” dezelfde generieke code geregeld op snelwegparkings richting Frankrijk herkent of zelfs in Calais detecteert, betekent dat mogelijk dat er een mensensmokkelaar aan het werk is. De politie kan dat verdacht patroon dan makkelijker herkennen, de identiteitsgegevens bij de provider opvragen en zo nodig een onderzoek starten’, zegt Maarten Swinnen, de woordvoerder van Vias.

Het vroegere Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid pleit ervoor om op enkele strategische plekken, zoals het Maximiliaanpark of het Brusselse Noordstation, zulke ‘wifi-snuffelaars’ te installeren. Op die manier zou inspecteurs gsm’s van mogelijke mensensmokkelaars efficiënter kunnen volgen.

Privacy

Privacy-experts hebben hun bedenkingen bij het voorstel. Maar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageert positief: ‘Wij zijn zeker geïnteresseerd in deze technologieën en we zijn hun mogelijkheden volop aan het bekijken met Vias. De wifi-snuffelaar en de slimme geluidsdetectoren zijn technologieën die de komende jaren een trigger vormen om criminele bendes telkens meerdere stappen voor te zijn.’

‘De wifi-snuffelaars zullen voor alle duidelijkheid niet worden ingezet om jacht te maken op transmigranten, maar wel om de criminele netwerken van mensensmokkelaars die erachter schuilgaan te bestrijden en te ontmantelen’, klinkt het.

Ook privacy vormt volgens het kabinet-Jambon geen probleem. ‘Het screenen van de generieke codes gebeurt in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Het gaat bovendien niet om de simkaart van de gsm, maar over de signalen die het uitzendt.’

De woordvoerder benadrukt dat ze werken aan een correct en evenwichtig kader waarin deze snuffelaars kunnen worden ingezet. Het kabinet werkt daarvoor nauw samen met justitie.