Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Zo pluk je als belegger de vruchten van de vierde industriële revolutie.

Boekenwijsheid over beleggen
Beeld Unsplash

Dat je geld op een spaarboekje ‘verdampt’ is geen nieuws. Door de hoge inflatie en de lage interesten, verlies je aan koopkracht. Beleggen in aandelen, fondsen of obligaties maakt een hogere opbrengst mogelijk, al staat daar een hoger risico tegenover. Natuurlijk moet je weten wat je doet, en het risico zoveel mogelijk spreiden. Wij vroegen beleggingsexperts naar hun favoriete beleggingsboek, en vooral: welke belangrijke lessen ze daaruit haalden.

Blijf weg van bedrijven die lijden onder de digitale revolutie

Het favoriete beleggingsboek van Stefaan Casteleyn.

Stefaan Casteleyn is vermogensbeheerder bij 1Vermogensbeheer, een Nederlandse beheerder die ook actief is in België. Zijn favoriete beleggingsboek is De winnaarseconomie: uitdagingen en kansen van de digitale revolutie door Koen De Leus.

Stefaan Casteleyn: “De auteur levert met dit boek een handleiding om de vierde industriële revolutie van digitalisering en robotisering beter te begrijpen en er als belegger de vruchten van te plukken. Het is een toegankelijk, vlot leesbaar werk dat verklaringen biedt voor de evoluties in de wereld van vandaag en morgen. Een wereld die complexer en harder wordt, met meer verliezers en minder winnaars.”

Zoek de winnaars

“Als belegger ben je altijd op zoek naar de winnaars van de toekomst. Wat heeft een bedrijf nodig om succesvol te zijn in het tijdperk van de digitalisering? Computerkracht, cloud services, artificiële intelligentie, toestellen zoals de iPhone en data over heel veel mensen. Het is duidelijk dat de grote FAANG techbedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) hier heel sterk in zijn en de wereld meer en meer domineren. Hun aandelen waren de laatste jaren redelijk fors geprijsd. Maar zoals Koen De Leus aanraadt: dure technologieaandelen koop je als ze kelderen. Wat dat betreft is de recente koersdaling van de FAANG zeker een koopopportuniteit, al weet je nooit wanneer de bodem precies wordt bereikt natuurlijk. Op basis van de inzichten in het boek gaat het hier gewoon om een tijdelijke correctie van een fundamenteel stijgende trend. In mijn ogen is het zelfs een risico om niet in deze sector belegd te zijn, want je riskeert zo niet deel te nemen aan wat een fundamentele transformatie van onze economie is.”

Vermijd de verliezers
Goed beleggen betekent niet alleen de winnaars aanschaffen zonder er te veel voor te betalen, maar ook de verliezers trachten te ontwijken. Een van de dertig lessen die Koen De Leus in zijn boek opsomt is dat je moet wegblijven van de sectoren die het meest te lijden hebben onder de digitale revolutie. “Door de digitalisering zijn er inderdaad ook veel verliezers. Alle diensten die makkelijk via het internet te vervangen zijn – inclusief het bankkantoor en de retail outlet – zijn bedreigd en dus te mijden. Zo neem ik weinig of geen banken of retailers in portefeuille, tenzij ze mee zijn met e-commerce.”

Kies voor aandelen
Stefaan Casteleyn signaleert ook een macro-economisch gevolg. “Digitalisering zorgt er mee voor dat de rentevoeten voor een lange periode structureel laag zullen blijven. Dat betekent dat wie op zoek is naar rendement via obligaties of spaarrekeningen nog heel lang geduld zal moeten hebben. Door digitalisering wordt de wereld immers veel transparanter: je kan makkelijker prijzen opvolgen en vergelijken, waardoor de marges in onder andere transport en kleinhandel onder druk staan en prijzen omlaag worden gedrukt. Dat betekent lage inflatie en dus per definitie lage rente. Dat duwt de rendementsgedreven belegger naar aandelen, meer bepaald naar de aandelen van de reeds genoemde winnaars die enorme winsten noteren, grote cashvoorraden opbouwen en langzaam evolueren naar een cultuur van dividenden.”

Vergeet de gezondheidszorg niet
“Naast de FAANG’s zie ik in de toekomst ook grote opportuniteiten in de gezondheidszorg. Wat dat betreft ben ik optimistisch over België, want wij hebben een paar mooie biotechbedrijven die tot de winnaars van de toekomst kunnen behoren.”

BinckBank geeft 20.000 euro aan drie mensen met een overtuigende goesting om te beleggen. Met dat bedrag zijn ze sinds november aan de slag. Benieuwd hoe ze deze uitdaging 5 maanden lang aanpakken? Volg ze op www.binckchallenge.be en wie weet hou ook jij er geld aan over.

Boekenwijsheid over beleggen
Beeld Unsplash

Deze informatie is afkomstig van derden en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van BinckBank. De aangeboden informatie is algemeen en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. BinckBank aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor deze beleggersinformatie en heeft geen enkel belang bij de inhoud ervan. 

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel