Verkeershinder door ‘gele hesjes’, maar actie in Brussel geannuleerd

In Genk hielden maandagavond een dertigtal hesjes een protestactie.© Boumediene Belbachir

Gele hesjes houden dinsdag nog steeds filter- en verkeersblokkades op meerdere plaatsen in de provincie Henegouwen, maar de geplande actie in Brussel werd geannuleerd.

De federale politie meldt omstreeks 7 uur op de website samenkomsten van actievoerende gele hesjes op de N99 in Macquenoise (Momignies) waar ze de grenspost blokkeren. Omdat er veel vrachtwagens staan, wordt aan het zwaar vervoer gevraagd de sector te vermijden.

Verder zijn er filterblokkades op de A15-E42 afrit 17 ter hoogte van Courcelles, de N50 ter hoogte van Tertre (Saint-Ghislain), de N54 in Erquelinnes aan de grenspost Jeumont, de N57 in Ghislenghien aan de rotonde nabij afrit 29 (Lessines) van de A8-E429.

Een filterblokkade houdt vrachtwagens tegen op de N6 ter hoogte van Quevy (Bois Bourdon) aan de grenspost Bettignies. Tot slot is er een (filter)blokkade op de N5 in Couillet ter hoogte van de wisselaar met de R3.

In de provincie Luxemburg is er een (filter)blokkade op de N89 aan de Baraque Fraiture in de buurt van de verkeerswisselaar A26/E25.

De politie waarschuwt nog voor andere mogelijke actiedoelwitten, zoals de grensposten met Frankrijk of brandstofdepots.

De voor vrijdag geplande verzameling in Brussel is geannuleerd. De optocht, die was toegelaten door de politie, zou om 13 uur vertrekken aan het Jubelpark in de richting van de Wetstraat. Op een latere datum zal een nieuwe manifestatie georganiseerd worden, aldus de ‘gele hesjes’ die aan de oorsprong liggen van de manifestatie.