Babygorilla T. geboren in ZOO Antwerpen

De ZOO Antwerpen heeft geweldig nieuws. Dinsdag is vrouwtjesgorilla Mayani bevallen van een gezonde baby. De babygorilla krijgt een Afrikaanse naam, beginnend met de letter T. ZOO Antwerpen is uiteraard enorm blij met de geboorte, het speelt een belangrijke rol in het kweekprogramma voor de bedreigde gorillasoort.

jtp

De bevalling gebeurde ’s nachts, in alle rust. “Gisterochtend kwamen we toe en Mayani begroette ons. Ik dacht: heeft ze nu iets vast? Toen zag ik een piepklein handje. Ik wist niet wat ik zag!” aldus verzorger Julie. De verzorgers hadden verwacht dat het kleintje half december geboren zou worden, gerekend vanaf de laatst waargenomen paring met zilverrug Matadi. “Maar ja, wat er achter het hoekje gebeurt als wij niet kijken, weten we natuurlijk niet.”

“We hebben het tongetje van de baby al gezien bij drinkpogingen en ze houdt het kleintje in de juiste positie, dus we vermoeden dat het drinkt”, zo vertelt Julie.

Voor de 17-jarige Mayani is het de tweede baby en afgaand op haar gedrag lijkt het jong kerngezond te zijn. Het geslacht is voorlopig nog onbekend juist omdat Mayani het goed dicht tegen zich aanhoudt. Het kleintje gaat een Afrikaanse naam krijgen, beginnend met de letter T.

De rest van de gorillagroep heeft volgens de zoo goed gereageerd op de nieuwe telg. De geboorte moet als voorbeeld dienen voor Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep, die nog nooit moeder werd. De Zoo neemt deel aan het kweekprogramma van de westelijke laaglandgorilla, waarvan er nog maar 90.000 exemplaren in het wild over zijn.

© ZOO Antwerpen

© ZOO Antwerpen

© ZOO Antwerpen

© ZOO Antwerpen

© ZOO Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER