Drie kleuterjuffen vrijgesproken van belaging in ‘pestproces’

Drie kleuterjuffen van een gemeentelijke basisschool in Asse zijn vrijgesproken van belaging. De drie werden vervolgd omdat ze een collega twee jaar lang het leven zuur zouden hebben gemaakt.

Volgens de rechtbank is niet bewezen ze de vrouw bewust wilden pesten. Wel was er volgens de rechtbank een aanslepend conflict tussen de kleuterjuffen en was de directie allesbehalve adequaat tussengekomen. Zowel het drietal als de andere juf was herhaaldelijk naar de directie gestapt met de dringende vraag om het conflict op te lossen.

De vier kleuterjuffen waren aan het werk op de gemeentelijke kleuterschool in Relegem, een deelgemeente van Asse. Tussen augustus 2006 en december 2008 zou de verhouding tussen hen stevig uit de hand gelopen zijn.

‘Het waren aanhoudende pesterijen’, aldus slachtoffer Ingrid Nelis op het proces in oktober. ‘Ze schonken voor iedereen koffie in, behalve voor mij. En ze scholden me uit op de begrafenis van een collega.’ De vrouw werd er ziek van en is uiteindelijk vervroegd met pensioen gegaan. ‘Ik heb eierstokkanker gekregen en ben in behandeling. Ik wijt dat deels aan de stress van toen.’

Advocaat Geert Suy, die de drie beklaagden verdedigde, noemde zijn cliënten voorbeeldjuffen. Hij pleitte in oktober dan ook voor de vrijspraak, de rechter gaf hem nu gelijk.