Direct naar artikelinhoud
Voetbalfraude

"Waarom wordt een ex-scheidsrechter die weinig Frans spreekt de grote baas van een Waalse voetbalclub?"

“Waarom wordt een ex-scheidsrechter uit Mol die niet goed Frans spreekt de grote baas van een Waalse voetbalclub?”
Beeld Photo News

Het Belgische voetbal blijft op zijn grondvesten daveren. Eén dag nadat onderzoeksrechter Joris Raskin van operatie 'Schone handen' werd gehaald, viel het gerecht binnen bij voetbalclub Moeskroen. De twee onderzoeken zouden volgens het parket niks met elkaar te maken hebben. Maar is dat wel zo?

Het deed de wenkbrauwen van menige voetbalfan fronsen: toen het gerecht bij de start van operatie 'Schone handen' binnenviel bij tien profclubs, liet het Moeskroen en Eupen ongemoeid. De twee ploegen speelden nochtans een dubieuze rol in de strijd om het behoud tijdens het vorige seizoen. Eupen scoorde op de laatste speeldag vier keer in 20 minuten tegen Moeskroen, en liet zo KV Mechelen achter zich. Op zich geen bewijs voor matchfixing, maar Moeskroen heeft zijn verleden tegen: al voor het derde jaar op een rij hangt er een geurtje aan hun degradatiematchen.

In 2016 verslaat Moeskroen op de voorlaatste speeldag verrassend Anderlecht, met dank aan Anderlecht-speler Filip Djuricic die knullig balverlies lijdt. Achteraf blijkt dat Djuricic in de portefeuille van makelaar Fali Ramadani zit, samen met makelaar Pini Zahavi de baas bij Moeskroen. OH Leuven, dat door de mirakelzege degradeert, ziet het met lede ogen aan.

Eén jaar later degradeert Westerlo nadat Moeskroen met zoveel gemak heeft gewonnen bij Kortrijk dat de supporters van Kortrijk hun eigen spelers beginnen uit te fluiten. Vooral het gedrag van de Kortrijk-verdediger Vladimir Kovacevic springt in het oog. Hij maakt een idiote owngoal en staat daarna ostentatief te grijnzen. Ook hier wist elke voetbalkenner: cherchez le makelaar. De Servische verdediger zat in de portefeuille van Boris Vaskovic, een stroman van Dejan Veljkovic: ze regelden samen de transfer van Milos Kosanovic naar Mechelen. Had 'De Jean' toen al een neus voor lucratieve zaakjes bij clubs die in degradatiegevaar verkeren?

Moeskroen heeft zijn verleden tegen: al voor het derde jaar op een rij hangt er een geurtje aan hun degradatiematchen.

En dan is er dus Eupen - Moeskroen van afgelopen seizoen. KV Mechelen-trainer Dennis van Wijk laat al op voorhand doorschemeren 'dat de Henegouwers hun neefjes uit de Oostkantons wel zullen helpen.' Maar omdat Mechelen die claim niet kan hardmaken, schakelt het over op plan B: het vecht de licentie van Moeskroen aan. Ook SK Lierse, Cercle Brugge, Westerlo en OH Leuven hebben hen dat voorgedaan, telkens met hetzelfde argument: Moeskroen is in handen van makelaars en dat is door de FIFA verboden. De club slaagt er evenwel al jaren in om die regel te omzeilen door vennootschapsconstructies op te zetten.

De zoon van

Alles begint in augustus 2015, wanneer het bedrijfje Gol Football Malta 90 procent van de aandelen van Moeskroen koopt. De eigenaars: Pini Zahavi en Fali Ramadani. Wanneer de Pro League, de vereniging van voetbalclubs, in december van dat jaar beslist dat makelaars geen eigenaar meer mogen zijn van een club, draagt Gol Football Malta zijn aandelen voor amper 10 euro over aan Latimer Limited, een andere Maltese vennootschap. Die is in handen van... Adar Zahavi, de neef van Pini. Bovendien treedt Pini's zoon Gil toe tot het bestuur van Moeskroen. Toch geeft de licentiecommissie een positief advies. OH Leuven vecht dat tevergeefs aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Moeskroen krijgt opnieuw zijn licentie.

Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck (links) en algemeen directeur Paul Allaerts.

Een paar weken later vindt er een opmerkelijke personeelswissel plaats bij Moeskroen: Paul Allaerts, gewezen scheidsrechter en directeur Arbitrage van de KBVB, wordt de nieuwe algemeen directeur van de club. Een paar weken eerder was hij bij de voetbalbond opgestapt.

Insider 1: "We begrepen er niks van. Paul is afkomstig uit Mol, de andere kant van het land. Hij sprak ook niet goed Frans, maar werd wel de grote baas van een Waalse voetbalclub met een schimmige reputatie. Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden?”

Het wordt nog vreemder wanneer Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck in een kranteninterview toegeeft dat Allaerts op vraag van Zahavi en Ramadani is gekomen.

‘Hij sprak ook niet goed Frans, maar werd wel de grote baas van een Waalse voetbalclub met een schimmige reputatie’
Insider 1

Insider 2: "Herman Van Holsbeeck zou zijn vriend Allaerts hebben aangeraden bij dat duo. Van Holsbeeck moest Zahavi nog een gunst voor de transfers van Anderlecht-spelers Mbemba en Mitrovic naar Newcastle, dus hielp hij hem met de zoektocht naar een directeur."

Eén week voor hij opstapt bij de KBVB, richt Allaerts de vennootschap Stevmijo op, op het adres van een appartement in Westende dat momenteel te koop staat. De notaris die de akte opstelt, is Domien De Lelie uit Borgerhout. Zijn naam komt ook in een andere oprichtingsakte voor, die van DV Management, het bedrijf van Dejan Veljkovic.

Allaerts wordt niet graag met Veljkovic geassocieerd. Nadat Humo er vorige week op had gewezen dat hij in december 2015, als scheidsrechterbaas, ging tafelen met Veljkovic, beweerde hij in Het Laatste Nieuws dat Veljkovic 'toevallig in het restaurant aanwezig was'. Hij was er ook zeker van dat hij niet over de matchen van Vertenten had gepraat.

Insider 1: "Daar bestaan nochtans bewijzen van. Het was voor de match Waasland-Beveren - Lokeren. Vertenten wou die liever niet fluiten en Veljkovic maakte daar een grapje over bij Allaerts: 'Ge weet toch dat Bart van Beveren is?'"

In de vroege uren van 10 oktober, wanneer operatie 'Schone handen' start, wordt Allaerts bij de gearresteerden gemeld. Dat blijkt een vergissing, maar een paar Waalse journalisten nemen contact met hem op. Allaerts geeft toe dat er bij Moeskroen een viertal spelers van makelaar Bayat spelen, maar benadrukt dat de club 'geen band heeft met Veljkovic'. Over zichzelf kan hij dat niet beweren. De speurders hebben telefoongesprekken tussen de twee afgetapt. Opvallend is dat Allaerts Veljkovic sommeert persoonlijk af te spreken. Zo staat het in een onderzoeksverslag: 'Gesprek 5 maart. Dejan belt met Allaerts. Dejan moet Paul deze week zien. Paul zegt dat Dejan maar naar Moeskroen moet komen. Ze spreken af op dinsdag om 15 uur aan het stadion.'

De speurders weten niet wat er tussen de twee is gezegd. Volgens bronnen is Allaerts daar ook niet over geïnterpelleerd. Er zijn toen ook geen huiszoekingen bij Moeskroen uitgevoerd. Dat kan de indruk wekken dat onderzoeksrechter Joris Raskin Moeskroen ongemoeid wou laten. Zeker omdat het gerecht één dag nadat Raskin van het onderzoek is gehaald wél bij Moeskroen binnenvalt. Hing de licentie van Moeskroen als een schaduw boven het onderzoek? Raskin zetelde sinds 2011 in de licentiecommissie die telkens groen licht gaf aan Moeskroen. Als de club in opspraak kwam in zijn onderzoek, zou er misschien ook een onfrisse licentiekwestie bovenkomen.

Opvallend is de timing van Raskins ontslag uit die licentiecommissie: zaterdag 17 maart 2018. Twee dagen later, op maandag 19 maart, blijkt dat Moeskroen een positief advies van de licentiecommissie heeft gekregen.

Hoe komt het dat de licentiecommissie en het BAS met die kennis de club al die jaren niks in de weg hebben gelegd?

Anderhalve maand later, op 7 mei, wijzigt Moeskroen zijn statuten. De club meldt dat Adar en Gil Zahavi opstappen en dat de Thaise mogul Pairoj Piempongsant zijn intrede maakt. Zo wordt zwart op wit aangetoond dat de Zahavi-clan drie jaar lang de club in handen had.

Arrest onvindbaar

Hoe komt het dat de licentiecommissie en het BAS met die kennis de club al die jaren niks in de weg hebben gelegd? Konden Allaerts en co. rekenen op vriendendiensten? De voorbije jaren waren er bij het BAS alleszins enkele voetbalbobo's aan het werk, zoals Ludwig Sneyers, ex-voorzitter van de Pro League, en ex-bondsvoorzitter François De Keersmaecker. In 2015 was die dubbele functie van De Keersmaecker nog het onderwerp van een proces. Toen tweedeklasser Eendracht Aalst naast zijn licentie greep, vocht de club de beslissing van het BAS aan en kreeg ze gelijk. De rechtbank oordeelde dat De Keersmaecker niet tegelijk voorzitter van de voetbalbond én bestuurder van het BAS kon zijn. Het hof van beroep schroefde die beslissing enkele maanden later echter terug, waarop De Keersmaecker nog twee jaar op zijn post bleef zitten.

Ook vreemd: de meeste arresten over licenties zijn op de site van het BAS te raadplegen, maar die van Moeskroen zijn onvindbaar. Een telefoontje helpt niet. 'De club heeft ervoor gekozen die niet te laten publiceren,' zegt voorzitter Herman Verbist. Twintig uur na ons telefoontje valt het gerecht bij het BAS, de KBVB en Moeskroen binnen.

Ook vreemd: de meeste arresten over licenties zijn op de site van het BAS te raadplegen, maar die van Moeskroen zijn onvindbaar

Ondertussen zit men bij de voetbalbond met de handen in het haar. Zeker nu uit Football Leaks blijkt dat Pierre François, de CEO van de Pro League, altijd heeft geweten dat Pini Zahavi aan de touwtjes trok bij Moeskroen. 'Er is belangenvermenging binnen de KBVB,' gaf de nieuwe bondsvoorzitter Peter Bossaert al toe. Maar beterschap is niet in zicht. Drie weken geleden nam Paul Allaerts een mandaat op als lid van het uitvoerend comité van de voetbalbond. Hij kan dus mee beslissen over de mensen die in de licentiecommissie zetelen. En die kunnen op hun beurt beslissen over de toekomst van zijn Moeskroen.

© Humo