Direct naar artikelinhoud
Geografisch wonder

Noorwegen geeft Finland dan toch geen bergtop cadeau

Deze hoop stenen duidt de top aan aan de Finse kant van de grens. Een grenscorrectie zou Finland ook een nieuw hoogste punt opleveren.

Een bergtop van 1.365 meter zou het cadeau zijn dat Noorwegen zijn buurland Finland cadeau zou doen. In 2017 vieren de Finnen immers de honderste verjaardag van hun onafhankelijkheid. Op Facebook kreeg het idee veel bijval, maar eerste minister Erna Solberg liet nu weten dat de grens blijft waar ze nu ligt. 

Het idee om de grens in Noors Lapland een paar honderd meter naar het oosten te verplaatsen, dateert al uit de jaren 70. Een piloot merkte dat de grens tussen de twee Scandinavische landen ter hoogte van de berg met de naam Hálditšohkka een aantal vreemde kronkels maakt. Het grootste deel van de berg is Fins grondgebied, maar de top van 1.365 meter ligt in Noorwegen. 

Daarmee behoort de berg niet eens tot de tweehonderd hoogste toppen van Noorwegen, maar de grenscorrectie zou de Hálditšohkka tot de hoogste plaats van Finland bombarderen. Noorwegen zou met andere woorden niets verliezen behalve een nietig stukje bergpas, terwijl het er Finland wel een groot plezier mee zou doen.

Een aantal Facebookers bracht het idee van het 'geschenk' weer onder aandacht door de lancering van een pagina op Facebook die de Noorse regering opriep om het idee serieus te nemen. Iets meer dan 17.000 mensen sloten zich aan bij de Facebook-oproep en de Noorse premier Solberg zei dat ze het voorstel ging bestuderen.

Ondeelbaar

"De bergtop zou een prachtig geschenk zijn aan onze goede buur", zei Svein Leiros, de burgemeester van de Noorse gemeente Kåfjord waar de berg zich situeert. Hij schreef ook een brief naar de regering in Oslo. 

Afgelopen zondag schreef Solberg hem een brief terug. Hoewel ze het idee "een signaal van sterke grensoverschrijdende relaties" noemt, is het ook een precaire kwestie op juridisch vlak. "Dit creatieve voorstel werd heel positief onthaald door de publieke opinie. Ik zie dat als een signaal dat Noorwegen en Finland een hechte vriendschap hebben", zei Solberg. Toch halen de juridische argumenten de bovenhand. Zo staat in de Noorse grondwet dat het land "ondeelbaar" is. 

Solberg heeft nog wel even tijd, mocht ze haar mening toch nog willen herzien. Op 6 december 2017 viert Finland zijn honderdste verjaardag.