"Medelevend, ja, maar tot aan onze grenzen"

Australië heeft sinds kort een nieuwe politieke partij. Love Australia or Leave kant zich uitgesproken tegen immigratie, vooral van mensen uit moslimlanden. "We moeten medelevend zijn", vindt oprichtster Kim Vuga. "Maar ons medeleven moet stoppen aan onze grenzen."

Kim Vuga (48) is geen onbekende in Australië. Ze was de meest controversiële deelneemster aan "Go back to where you came from", een reality-programma dat kandidaten uitstuurde naar de oorlogsgebieden vanwaar de meeste vluchtelingen afkomstig zijn. Vuga belandde in IS-gebied, maar wat ze daar zag weerhield haar er niet van om bij haar standpunt te blijven: vluchtelingen dienen te worden teruggestuurd.

Dat standpunt is nu ook het belangrijkste programmapunt van Love Australia or Leave. Afgelopen vrijdag werd de politieke partij geregistreerd, zeven maanden nadat Vuga daarvoor de aanvraag had ingediend.

Het partijlogo laat niets aan de verbeelding over. De contouren van Australië zijn te zien, met middenin in blokletters: FULL. Een beeld dat controverse uitlokt, maar de registratiecommissie oordeelde dat de grenzen van het fatsoen niet zijn overschreden.

Immigratieban

Love Australia or Leave ijvert voor een immigratieban "tot Australië uit de schulden is". De partij viseert vooral moslims. "Wat we nu in Europa zien, is geen immigratie", meent Vuga. "Het is een invasie. We moeten dus op onze hoede zijn. Wij geloven dat het slechts een kwestie van tijd is voor een ook hier een massa-aanval zoals in Frankrijk zullen meemaken."

Australië huldigt nu al een hard terugkeerbeleid, maar volgens Vuga is dat lang niet hard genoeg. "Onze politici zijn meer bekommerd om andere landen dan om het lot van de Australische bevolking", meent ze.

Vluchtelingen uit oorlogsgebied zijn niet meer welkom voor Vuga. Wie nu al in Australië verblijven, moet worden teruggestuurd eens de situatie in zijn of haar land verbetert. "Als we ze hier houden, krijgen we te kampen met een grote economische last. Dat is niet goed voor Australië. Onze eigen bevolking heeft het al lastig genoeg om het hoofd boven water te houden. We moeten medelevend zijn, maar ons medeleven moet stoppen aan onze grenzen."

Vuga zal met haar partij deelnemen aan de volgende federale verkiezingen en aan de verkiezingen in Queensland.

Meest gelezen