© AFP

Is Mosoel-offensief ook het einde van IS? “Mogelijk trekken nog meer jihadi’s naar Europa”

De strijd tegen IS in Mosoel (Irak) is afgelopen nacht van start gegaan. IS heeft de laatste maanden al heel wat grondgebied verloren. Is het einde van de Islamitische Staat in het Midden-Oosten nabij?

evg

© Universiteit Leiden

“De huidige operatie in Mosoel is van strategisch belang,” aldus terrorisme-onderzoeker Bart Schuurman van de Universiteit Leiden. “In 2014 veroverde IS de stad. Hun leider Abu Bakr al-Baghdadi riep toen een Islamitische staat uit. De Syrische stad Raqqa en het Iraakse Mosoel werden de belangrijkste steden voor de terroristische organisatie. Als ze Mosoel verliezen, is dat een zeer belangrijke stap in de overwinning op IS.”

UGent-professor emeritus Rik Coolsaet is ervan overtuigd dat IS uiteindelijk overwonnen zal worden. “Dat zal zonder de minste twijfel het geval zijn. De manier waarop de oorlog gevoerd wordt, zal echter bepalend zijn voor de stabiliteit achteraf.”

De professor verwijst hierbij naar de fouten bij de overwinning op IS in de Iraakse stad Fallujah. “De Sjiitische milities speelden toen een te grote rol. Het is nu de grote vrees dat de aversie van de soennieten tegenover de sjiitische regering in Bagdad zal leiden tot een guerrilla à la IS.”

En wat met Syrië?

De situatie in Aleppo en Raqqa ziet er allesbehalve rooskleurig uit. “De overwinning in Syrië zal er inderdaad niet van de ene dag op de andere komen. De toenemende militaire druk op IS kan bovendien gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in Europa. De kans is zeer reëel dat de IS-strijders naar Europa trekken als ze de strijd in het Midden-Oosten verloren hebben. Ik vermoed dat ze een nog veel grotere drang zullen hebben om te bewijzen dat ze er nog steeds toe doen”, vreest Schuurman.

© Jimmy Kets

Buitenlandse belangen

Ook professor Coolsaet ziet het licht nog niet aan het einde van de tunnel in Syrië. “Het grote verschil tussen Irak en Syrië zit in de buitenlandse belangen. Rusland, de VS, Turkije, etc. zitten allemaal in het conflict verwikkeld. De kans dat er daar uiteindelijk een regering zal komen waar iedereen achter zou staan is niet groot. Het is sowieso een feit dat een burgeroorlog veel langer duurt bij buitenlandse inmenging.”

Coolsaet heeft het sterke vermoeden dat er een nieuwe ISIS-groepering of een variant zal ontstaan als reactie op de onvrede over het bestuur. “IS zal blijven voortetteren in Syrië, onder welke vorm dan ook.”

IN BEELD. Mosoel-offensief op IS

© AP

© AFP

© AFP

© AP

© AP

© AP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vanochtend vroeg startte het Iraakse leger met een offensief om de stad Mosoel te bevrijden uit de handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Verwacht wordt dat de strijd lang zal duren en de Verenigde Naties vrezen dan ook voor een grote humanitaire ramp. Wij vatten de afgelopen uren samen in 10 foto’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer