Direct naar artikelinhoud
Gent

Onderhandelingen in Gent gaan discreet verder, maar dat doet sp.a grommen

Mathias De Clercq (Open Vld) en Filip Watteeuw (Groen) blijven in alle stilte praten over een nieuwe Gentse coalitie.Beeld Photo News

Neen, Gent heeft nog geen nieuwe burgemeester. Maar de discretie waarin de coalitiegesprekken worden voortgezet, wijzen erop dat het de goede richting uitgaat. Al is niet iedereen bij sp.a even gelukkig dat hun partij niet mee aan tafel zit.

Al tien dagen is het oorverdovend stil in Gent. Anderhalve maand na de verkiezingen is er nog geen nieuwe bestuursploeg, maar anders dan enkele weken geleden lekten er de voorbije dagen geen nota’s, voorstellen of tegenvoorstellen meer naar buiten.

Dat heeft alles te maken met het gegeven dat Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open Vld) sinds begin vorige week in alle luwte onder vier ogen gesprekken voeren. Watteeuw voert het woord namens het kartel sp.a-Groen, De Clercq vertegenwoordigt Open Vld en CD&V. Bijna dagelijks zien of horen de twee protagonisten elkaar. Over de inhoud van die gesprekken komt niets naar buiten.

‘Het beste signaal dat we in de goede richting gaan, is dat ze elkaar blijven zien, en dat er niet naar anderen gelonkt wordt’
Een bron dicht bij de onderhandelingen

Zowat iedereen geeft toe dat die bilaterale formule nodig was. Voordien werden er gesprekken met 12 gevoerd: 3 onderhandelaars per partij. Die leidden tot niets omdat de olifant in de kamer – wie wordt burgemeester, en van welke coalitie? – maar niet werd aangepakt. De inhoudelijke gesprekken bleven mede daardoor in een verkennende fase steken.

Ook vandaag is nog niet duidelijk wie de sjerp krijgt. De liberalen zijn niet van plan die nog te lossen, terwijl volgens hardnekkige geruchten het nationale partijhoofdkwartier van Groen druk zet om de gunstige verkiezingsuitslag te verzilveren met het burgemeesterschap. Toch valt te horen dat er vooruitgang wordt geboekt. “Het beste signaal dat we in de goede richting gaan, is dat ze elkaar blijven zien, en dat er niet naar anderen gelonkt wordt”, klinkt het.

Wachten op telefoontje

De bilaterale contacten vallen echter niet bij iedereen even goed. Bij sp.a is niet iedereen even blij met de formule. Het wringt dat ze niet mee aan tafel zitten. “Onze onderhandelaars zijn niet aan het onderhandelen. Ze zijn aan het wachten op een telefoontje van Filip. Wij zijn nochtans een volwaardige kartelpartner. Rudy (Coddens, DBA) moet daar bij zijn”, gromt een socialist. Sommige sp.a’ers vrezen dat ze alsnog gedumpt worden, in het geval dat Open Vld CD&V laat vallen.

‘Wij zijn een volwaardige kartelpartner. Rudy moet daar bij zijn’
Een sp.a’er

Die kans lijkt echter niet groot. Watteeuw noch De Clercq lijkt van plan afscheid te nemen van zijn kleinere partner. Om die vrees de kop in te drukken, koppelt zowel Watteeuw als De Clercq voortdurend terug naar zijn achterban.

Sinterklaas

In alle discretie proberen zij de contouren van een akkoord te schetsen. Daarvoor nemen de ‘coformateurs’ de nota van Watteeuw als basis, met daarin 13 werven voor Gent. Vooraleer de groene en blauwe kopmannen een thema aansnijden, zitten Open Vld en CD&V telkens samen om ervoor te zorgen dat beide partijen op dezelfde lijn zitten. Een volwaardig bestuursakkoord zou echter nog niet in de maak zijn. Daarvoor moeten eerst alle partijen die deel uitmaken van de coalitie opnieuw samen aan tafel komen.

Hoe dichtbij of veraf een akkoord nog is, is een groot vraagteken. Een tijd geleden schoven enkele onderhandelaars Sinterklaas, 6 december, als streefdatum naar voren. Volgens de ene bron is dat nog steeds haalbaar, volgens anderen zal het nog meer tijd vergen. Vandaag zetten Watteeuw en De Clercq de gesprekken in elk geval verder.