Direct naar artikelinhoud
Asielbeleid

Asielcentra zitten vol, Francken weigert extra plaatsen te creëren

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Er dreigt een acuut probleem bij de opvang van asielzoekers. Niet alleen de plaatsen voor reguliere asielzoekers zijn zo goed als volzet, ook de winteropvang voor minderjarigen zonder papieren zit vol. Staatssecretaris Francken (N-VA) weigert extra plaatsen te voorzien.

Momenteel is 93 procent van de ruim 19.000 plaatsen in de reguliere asielcentra bezet. De afbouw van de capaciteit in de grote centra werd stopgezet en er komen ook zo’n 1.500 ‘bufferplaatsen’. Er worden bedden bijgeschoven in de gangen en er wordt weer aan gedacht om mensen onder te brengen in tenten.

Meer volwaardige plaatsen creëren of opnieuw centra openen is geen optie voor bevoegd staatssecretaris Theo Francken. Extra personeel overweegt hij wel. Tegelijk heeft hij beslist om de kleinschalige opvang, georganiseerd door de gemeenten, verder terug te schroeven. Tegen eind dit jaar dreigen er zo’n 3.500 plaatsen te verdwijnen. De kwestie wordt alleen maar nijpender, gezien het stijgende aantal aanvragen. 

Lees ook

Lees ook
Beeld Tim Dirven

Standpunt: Deze asielcrisis is een politieke keuze: Francken kan, maar wil het niet beter doen

Minderjarigen

Ook het winterplan voor minderjarigen die illegaal in ons land verblijven, komt niet van de grond, waarschuwt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). Fedasil, dat instaat voor de opvang van asielzoekers, had 100 bijkomende plaatsen gevraagd in de opvangcentra, maar kreeg die niet.

Sinds begin deze maand is het plan van kracht. Wanneer jongeren illegaal in ons land verblijven en van straat worden geplukt, worden zij in principe naar het kantoor van de Dienst Vreemde­lingenzaken gebracht om zich te laten registreren. Gebeurt dat na de kantooruren, dan hebben ze tijdens de wintermaanden recht op opvang.

‘De meest kwetsbaren worden nog steeds opgevangen’
Theo Francken, staatssecretaris

In totaal zijn zo’n 200 plaatsen voorzien. “Maar die zijn allemaal volzet”, zegt woordvoerster Mieke Candaele. Door de hoge instroom van minderjarige asielzoekers en de problematiek van de transitmigranten is het opvangnetwerk verzadigd. Er is dus plaats te kort. “De staatssecretaris heeft onze vraag om extra plaatsen afgewezen.”

Staatssecretaris Francken wijst de kritiek van de hand. Het winterplan is gewoon van kracht, stelt hij. “De meest kwetsbaren worden nog steeds opgevangen.” Het gaat dan om meisjes, jongens onder de 15, mogelijke slachtoffers van mensenhandel en minderjarigen met een handicap.

Francken wijst er ook op dat jonge asielzoekers overdag een asielaanvraag kunnen indienen tot 15 uur, en niet enkel tussen 8 en 9. “Een geste van de administratie.” 

Palestijnen

Intussen blijven er aan het loket van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel lange rijen staan van mensen die asiel willen aanvragen. Onder hen een groot aantal Palestijnen uit de Gazastrook.

Zij kregen tot voor kort haast automatisch verblijfrecht in ons land, simpelweg omdat ze niet teruggestuurd konden worden. De grenzen van Gaza bleven gesloten. Dat verandert nu. De grens tussen Egypte en de Gazastrook is intussen voor langere tijd open. “We passen ons beleid daaraan aan”, zegt commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen, Dirk Van den Bulck. “De erkenningsgraad voor die groep zal dalen.”

Lees ook

Lees ook
Beeld Photo News

Analyse: Waarom Theo Francken de nieuwe asielcrisis anders aanpakt dan in 2015

Francken kwam niet tussen in de beslissing, maar ze komt hem goed uit. Hij hoopt dat de smokkelroute tussen Gaza en ons land opdroogt.