Direct naar artikelinhoud
Politiek

Trotse Kompany woont eedaflegging vader bij

Pierre Kompany legde gisteren de eed af als burgemeester.Beeld BELGA

De eedaflegging van Pierre Kompany in Ganshoren was ongetwijfeld de drukst bijgewoonde bij de nieuwe Brusselse burgemeesters. De hele familie en ook zoon Vincent Kompany woonden de ceremonie bij. Vader Kompany mag zich nu officieel de eerste zwarte burgemeester van België noemen.

"Ik ben trots dat dit mij overkomt. Ik heb ook een parcours afgelegd dat dit sluitstuk verdiende. Zelf ben ik me altijd zeer aandachtig geweest voor de maatschappij waar ik in leef. Ik ben nooit negatief geweest en iedereen heeft me uiteindelijk geadopteerd. En ik hen ook. Het is daarom een speciale dag vandaag", vertelde Pierre Kompany.

De eedaflegging werd door de familie op luid gejuich en applaus onthaald. "Wij zijn trots op hem, want hij komt van ver. Je moet het in een context plaatsen. Dit was in België nog niet gebeurd en het was er tijd voor. Het is een manier om aan te tonen dat je als deel van een bepaalde gemeenschap ook een mening kan hebben", legt Vincent Kompany uit.

"Ik ben hier opgegroeid en dan moet je maar denken in wat voor klimaat dat was als je iemand hebt die twintig jaar later pas doorbreekt. Ik hoop dat er nu meer komen. Dat zal een balans creëren in onze samenleving", zegt de verdediger van Manchester City.

- Eedaflegging van de Brusselse burgemeesters i.a.v. minister-president Rudi Vervoort - Prestations de serments des bourgmestres bruxellois en présence du ministre-président Rudi Vervoort * Pierre Kompany ( Ganshoren ) / Vincent Kompany Brussels 29/11/2018pict. by Bert Van den Broucke © Photo NewsBeeld Photo News