© rr

Opnieuw vijftien jaar cel voor fatale overval op binnenschipper

Ruslan A. (32) is vrijdag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een brutale overval die fataal afliep voor binnenschipper Leonard Govaert (62) uit Merksem. Het Antwerpse hof van beroep bevestigde daarmee de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

Belga

Leonard Govaert werd op 7 april 2016 dood aangetroffen in zijn woning aan de Jos De Swertstraat in Merksem. Het slachtoffer was gekneveld, het huis was overhoopgehaald en onder meer zijn tv, gsm, tablet en stereoketen waren verdwenen. De buurvrouw had in de nacht van 5 op 6 april geroep gehoord en had spullen horen vallen. Alles wees in de richting van een gewelddadige overval. Govaert was daar zo gestresseerd van geraakt dat zijn hart het begeven had.

Van de entourage van het slachtoffer vernamen de speurders dat zijn poetsvrouw hem geregeld allerlei smoesjes had verteld om geld van hem los te krijgen. Uit verder onderzoek bleek dat ze in de weken voor de overval veel contact had met een cafébaas voor wie ze nog gewerkt had. Hij had de vier uitvoerders geronseld, die via de telefoongegevens en het zendmastverkeer geïdentificeerd konden worden.

Vingerafdruk

Eén van die uitvoerders was Ruslan A., maar hij ontkende iedere betrokkenheid. Zijn vingerafdruk werd nochtans op een pakje sigaretten aangetroffen dat op een tafel in de woning van het slachtoffer lag. Zijn gsm-nummer bevond zich ook onder de zendmast die dekking gaf aan de plaats delict. Het hof vond zijn schuld dan ook bewezen.

“Uit zuivere geldzucht werd een 62-jarige man met een zwakke gezondheid brutaal overvallen in zijn woning, omdat men vernomen had dat hij 100.000 euro in zijn bezit zou hebben. Dat getuigt van een extreme criminele ingesteldheid”, stelde het hof in zijn arrest.

Ruslan A. kreeg opnieuw vijftien jaar cel opgelegd. De vijf andere beklaagden berusten in hun veroordeling en zijn niet in beroep gegaan. De cafébaas en de poetsvrouw hadden tien jaar cel gekregen, de uitvoerders ieder vijftien jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER