EPA
Volledig scherm
© EPA

OPINIE. Welke partij claimt het klimaat?

2018 was het jaar waarin klimaatverandering schrikwekkend tastbaar werd. Denk aan de aanhoudende droogte in ons land, het noodweer in Italië en de bosbranden in de Verenigde Staten. De almaar snellere opeenvolging van steeds extremere weerfenomenen toont duidelijk aan dat de gevolgen van klimaatverandering geen apocalyptische toekomsttaferelen meer zijn, maar de huidige realiteit. Daarnaast wees het meest recente IPCC rapport ons nogmaals op de enorme uitdagingen die we het hoofd moeten bieden om onze kans op een leefbare toekomst te vrijwaren. In het licht van deze ontwikkelingen komen zondag in Brussel tienduizenden bezorgde burgers op straat. In het kader van de ‘Claim the Climate’ betoging doen we een oproep voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. 

24 reacties

  • Joachim Albert

    5 jaar geleden
    Reacties die zeggen dat eerst de industrie of India/China iets moeten doen of het helpt geen ziet... moest iedereen vaker openbaar vervoer nemen, minder vlees eten en minder luxueus leven (vliegtuigreizen van 30€, naar bakker gaan met auto), dan zou dit een enorme impact hebben. Als niemand moeite doet, dan is het voorbij met ons schoon leven.
  • Geert Tamsyn

    5 jaar geleden
    Ferdinand Engelbeen, u zegt het zelf: al deze modellen zijn twijfelachtig, ook Modtran. En dus baseer ik mij liever op empirische waarnemingen, en die zijn wat mij betreft heel duidelijk.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Geert Tamsyn, klopt, maar de theoretische opwarming is niet meer dan 1 graad voor een CO2 verdubbeling (560 ppmv tegen het einde van deze eeuw), nauwkeurig gemeten in laboratoria en omgezet in een rekenprogramma (Modtran). Dat is het "klimaat" van Parijs bij ons. Al de verdere extra's komen uit klimaatmodellen die hun (niet) kunnen al hebben bewezen...
  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Weg met de nieuwe zonnekoningen de groen en rode wereldverbeterende politiekers .
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Berly,uw auto wordt ook gemaakt in de industrie hé,productie van auto = al 56% v/d CO-2 uitstoot van een auto,de overige 44% is het gebruik ervan.