Direct naar artikelinhoud

Alweer Britse minister die opstapt uit protest tegen brexitakkoord: “Dit goedkeuren betekent dat wij ons klaarmaken voor mislukking”

Sam Gyimah (42) wordt getipt als toekomstige leider van de Conservatieve partij. Hij is niet langer Brits minister voor wetenschappen.Beeld wikimedia commons

De Britse conservatieve minister voor wetenschappen Sam Gyimah stapt op uit protest tegen het brexitakkoord dat premier Theresa May heeft gesloten met de EU. Gyimah kondigde zijn vertrek vrijdag aan in de krant The Daily Telegraph.

Volgens Gyimah (42) is het akkoord niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk, omdat het land zijn stemrecht en vetorecht opgeeft. Het goedkeuren betekent volgens hem dat “wij ons klaarmaken voor mislukking". “Het betekent een democratisch deficit en een verlies aan soevereiniteit dat het publiek nooit zal accepteren”, stelt hij.

Gyimah is al het zevende lid van het kabinet dat opstapt sinds May vorige maand een aantal afspraken vastlegde met de Europese Unie. Dat akkoord moet op 11 december wel nog de goedkeuring krijgen van het Britse parlement.

De doorslag voor zijn beslissing was May's aankondiging vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit het Europese satellietproject Galileo en een eigen satellietnavigatiesysteem wil ontwikkelen. Het land heeft ongeveer 1,4 miljard euro in het Galileo-project geïnvesteerd, geld waarover het ruziet met de Europese Commissie. Gyimah verwacht dat dit geld nu verloren is. Volgens Gyimah is dit een “klaroensignaal" dat de Britse belangen “herhaaldelijk en permanent stukgeslagen zullen worden door de EU27 voor vele komende jaren".

Als parlementariër voerde Gyimah campagne tegen de brexit. Hij wordt gezien als een mogelijke toekomstige leider van de Conservatieve Partij.