© Photo News

“Defensie riskeert faillissement door verhoging pensioenleeftijd”

De verhoging van de pensioenleeftijd van de militairen tot 63, een van de maatregelen in de begroting voor 2017, kan Defensie een honderdtal miljoen euro kosten. Dat werd maandag uit goede bron vernomen.

Defensie moet volgens de begroting volgend jaar 1 procent besparen, wat neerkomt op bijna 25 miljoen euro. Maar daarnaast moet het departement ook de militairen langer doorbetalen, nu de pensioenleeftijd omhoog gaat. Die kost wordt geschat op minstens 100 miljoen euro per jaar, omdat het om de lonen van militairen met een hoge anciënniteit gaat. “Dit riskeert Defensie tot het failliet te drijven”, zegt een specialist.

De pensioenleeftijd stijgt tot 56 in 2017 en progressief tot 63 in 2030.

Vandeput: “Militairen worden erkend als werknemers met zwaar beroep”

© BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput is ervan overtuigd dat militairen zullen erkend worden als werknemers met een zwaar beroep. Dat verklaarde hij dinsdag in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ in een reactie op de kritiek van de legervakbonden op de te bruuske verhoging van de pensioenleeftijd voor de militairen.

Volgens de minister vallen de militairen zeker onder de vier criteria om in aanmerking te komen voor een zware taak of een zwaar beroep, wat de pensioenregeling kan beïnvloeden. Maar in welke mate dat zal zijn, komt toe aan de pensioencommissie, zei Vandeput.

De minister, die ook bevoegd is voor Ambtenarenzaken, wees er ook op dat hij werkt aan een versoepeling van de horizontale mobiliteit in de overheidsdiensten. Dat betekent dat gemakkelijker van de ene dienst naar de andere kan overgestapt worden. Dat is van belang voor oudere militairen die gemakkelijker zouden kunnen overstappen naar andere overheidsdepartementen.

“De teksten zijn bijna klaar en de regeling zal wellicht sneller in voege treden dan de verhoging van de pensioenleeftijd bij Defensie”, zei Steven Vandeput.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer