Direct naar artikelinhoud
Muziek

Het statement van Reena Riot: borsten, okselhaar en rock-’n-roll

De platenhoes van ‘Nix’ van Reena Riot.Beeld rv

Moord en brand: Naomi Sijmons, alias Reena Riot, staat naakt en met ongeschoren oksels op de platenhoes van haar langverwachte debuutalbum Nix. Ze wil echter niet provoceren, maar het verleden uitzwaaien. “Dit is een middelvinger naar de mensen die mij wilde kneden tot de artiest die ik niet ben.”

An Pierlé ging Reena Riot voor in 2002. Op de hoes van Helium Sunset waren twee bescheiden plukken okselhaar te zien, die tot frustratie van Pierlé vakkundig werden weggewerkt toen het album later internationaal werd uitgebracht. “Zodra er iets menselijks te zien is, zijn de mensen gedegouteerd”, uitte de Gentse singer-songwriter destijds haar frustratie in Humo.

“Ik wéét dat er kritiek op zal komen, maar eerlijk waar: je m’en fou”, klinkt Naomi Sijmons vurig wanneer we naar het verhaal achter het artwork van Nix polsen. “Dit zou de dag van vandaag geen discussiepunt mogen zijn.” Ze wil enerzijds een statement maken, maar het is anderzijds ook een afrekening met het verleden, legt ze uit. “Ik ben van nature introvert. Ik heb altijd moeite gehad om mijn weg te vinden in de maatschappij. Muziek was daarbij het enige communicatiemiddel om mijn gevoelens te uiten. Tot ik vanuit verschillende kampen kritiek kreeg.”

Het statement van Reena Riot: borsten, okselhaar en rock-’n-roll
Beeld rv

Nog voor Reena Riot een gevestigde naam was in muziekland, wilden er van buitenaf mensen in haar carrière infiltreren. Zelfs eigen familie. “Ik was aan mijn eerste EP aan het werken en begon me stilaan een weg te banen door Vlaanderen. Hoe meer speelkansen ik kreeg, hoe vaker mijn moeder een oordeel had over mijn uiterlijk. Ik wurmde mij in kleren waarin mijn moeder mij wilde zien, terwijl ik het zelf anders zag.”

‘Er zou geen discussie mogen zijn over deze hoes’
Naomi SijmonsReena Riot

Compromisloos

Wanneer Reena Riot begin 2019 haar debuutplaat uitbrengt, zal het ruim zeven jaar geleden zijn dat de Gentse muzikante voor het eerst van zich liet horen. Dat haar eerste langspeler zo lang op zich heeft laten wachten, komt door het hobbelige parcours waarmee Naomi Sijmons geconfronteerd werd. 

“In 2012 heb ik een entourage rond mij verzameld, maar eenmaal in de studio kreeg ik vanuit het management en van de producer kritiek op mijn muziek. ‘Je klinkt zo raar’, zeiden ze dan. Ik moest aan andermans verwachtingen voldoen en voelde mij in het nauw gedreven. Ze ontnamen mij de liefde voor de muziek.”

Hoewel Sijmons het na verschillende confrontaties anders wilde aanpakken, viel ze telkens opnieuw in dezelfde val. “Er werden voortdurend beslissingen langs mij heen genomen. Ik werkte destijds met een producer die een duidelijk referentiekader zag, terwijl ik net wil experimenteren. Daar was geen ruimte voor. Ik heb twee jaar aan een debuutplaat geschreven, tot ik mij verplicht zag de stekker eruit te trekken: ik herkende mijn eigen muziek niet meer.”

Reena Riot in 2012.Beeld KOS

Nadat Reena Riot haar management adieu zei, verzamelde de prille dertiger vorig jaar gelijkgezinden rond zich. “Ik heb een oude kantoorruimte gevonden in de haven van Antwerpen en heb een band samengesteld van muzikanten die, net als ik, compromisloze muziek willen maken. Je hoort dat ook.”

Tastbaar

“Nix is het resultaat van een nieuwe start”, vervolgt ze. Reena Riot is tegenwoordig een groep en geen soloproject, benadrukt de Gentse. “Ik sta dan wel alleen op de hoes, maar Nix is een groepswerk. Het idee om naakt op de platenhoes te staan, komt uit een droom. Ik zag een vrouw met okselhaar staan, en dat beeld is mij bijgebleven. Jan Verstraeten (ontwerper van het artwork, ELV) was meteen verkocht toen ik hem erover vertelde. Dit was de eerste keer dat ik zélf mocht beslissen wat het artwork zou worden. Mijn vorige EP-hoezen waren niet tastbaar, deze wel. Dit past bij de muziek: het is echt, van vlees en bloed.”

De vooruitgestuurde nummers ‘Tonight’ en ‘Shadow of the Sun’ voorspellen dat Nix een donker, onheilspellend debuut wordt. “Ik heb mij lang blindgestaard op andermans mening. Daar verwijzen de getekende ogen op de hoes naar. Het was een lastige bevalling, maar ik heb wel veel uit deze periode gehaald.”

Nix van Reena Riot verschijnt op 25/1.