Direct naar artikelinhoud
Brexit

Nigel Farage verlaat UKIP wegens “fixatie” op islam

Nigel Farage.Beeld AP

Nigel Farage stapt op bij de Britse eurosceptische partij UKIP. In een brief op de website van de krant The Telegraph zegt Farage dat hij het niet eens is met de "fixatie” op de islam en de invloed van de veroordeelde anti-islamactivist Tommy Robinson in zijn partij.

Farage laakt de extreme koers van UKIP. “Een van de redenen waarom UKIP zo succesvol werd, is dat we extremisten buiten hielden en ons concentreerden op de verkiezingsstrijd. Ik waarschuwde dat een koerswijziging de partij onherstelbaar zou beschadigen."

Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de huidige partijvoorzitter Gerard Batten. "Onder Gerard Batten is de koers van de partij fundamenteel veranderd.” De "partij van verkiezingen" is snel een "partij van straatactivisme" geworden, schrijft Farage. "Leden worden eerder aangemaand om mee te lopen met betogingen dan te strijden via de stembus." 

Farage verwijst ook naar een foto van een partijmeeting waarop de omstreden anti-islamactivist Tommy Robinson te zien is naast partijleider Batten. Robinson, die een tijd in de cel zat nadat hij verdachten had gefilmd in een rechtszaak, is een populaire figuur geworden in extreemrechtse middens. "Het idee dat Tommy Robinson centraal staat in het Brexit-debat is te vreselijk om aan te denken. (..) Er is veel plaats voor een brexitpartij in de Britse politiek, maar UKIP zal die ruimte niet vullen."