Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Vlaams Parlement keurt nieuwe eindtermen goed: “geschiedenis geschreven”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Het Vlaams Parlement heeft  de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd. Op 1 september 2019 moeten ze van kracht worden, samen met de modernisering van het secundair onderwijs. Met de goedkeuring van de nieuwe eindtermen is “geschiedenis geschreven”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Terwijl er met de modernisering van het secundair onderwijs een grote hervorming van de structuren zit aan te komen, staat er met de nieuwe eindtermen een inhoudelijke hervorming in de steigers. Die eindtermen bepalen immers wat leerlingen op school minstens moeten kennen en kunnen. Na 20 jaar waren ze aan een opfrisbeurt toe. Ze moesten ook duidelijker en coherenter zijn, zo oordeelde de politiek.

Bij de stemming onthielden oppositiepartijen Groen, sp.a en Vlaams Belang en Hermes Sanctorum (onafhankelijke) zich vandaag. Met de goedkeuring in het parlement vandaag komt een einde aan een lang proces. De verschillende partijen binnen het Vlaams Parlement bogen zich al enkele jaren over de nieuwe eindtermen. Eind oktober 2017 bereikten de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open Vld een eerste akkoord over het kader voor die nieuwe eindtermen.

Wat verandert er?

Door dat eerder bereikte akkoord lag er dus al een kader op tafel. Eerst en vooral gaat het aantal eindtermen in de eerste graad van 688 naar 382. Er zijn er dus minder, maar ze zijn volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits wel “langer, duidelijker en ambitieuzer”.

Daarnaast komen er 16 zogenaamde ‘sleutelcompetenties’. In dat pakket sleutelcompetenties zaten niet alleen Nederlands en wiskunde, maar ook nieuwe, meer hedendaagse zaken als burgerschap, digitale vaardigheden en financiële geletterdheid. De concrete invulling van de nieuwe eindtermen gebeurde op basis van deze sleutelcompetenties.

Enkele eindtermen zijn volledig nieuw. Zo zijn er voor het eerst eindtermen voor STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) en voor ‘computationeel denken en handelen’. De eindterm burgerschap wordt dan weer een stuk concreter gemaakt, net als de bestaande (vakoverschrijdende) eindterm rond EHBO. Zo staat er voortaan: “De leerlingen passen technieken voor eerste hulp bij ongevallen in een gesimuleerde leeromgeving toe”.

Alle eindtermen moeten op populatieniveau worden bereikt en elke leerling moet ook op het einde van de eerste graad de eindtermen basisgeletterdheid (Nederlands, wiskunde, digitale en financiële competenties) op individueel niveau halen.

Lees ook

Op 1 september 2019 gaat de hervorming van het secundair onderwijs van start. Maar dat is veel te vroeg volgens de directies van het secundair onderwijs. Zij willen hervormingen jaar uitstellen.

1 september 2019

Er wordt gestart met de eindtermen in de eerste graad van het secundair onderwijs. Die gaan in op 1 september 2019. De nog te ontwikkelen eindtermen voor de tweede graad moeten ingaan op 1 september 2021 en die voor de derde graad in september 2023.