Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Nieuwe test moet kanker opsporen in tien minuten

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld thinkstock

Wetenschappers hebben een proef ontwikkeld die kan bepalen of een patiënt kankercellen in zijn lichaam heeft. De test zou een radicale nieuwe aanpak betekenen voor het opsporen van de ziekte. 

Wie nu een tumor in zijn lichaam heeft, is zich daar in sommige gevallen niet van bewust. Pas als iemand zelf eerst een knobbeltje voelt of andere symptomen bemerkt, kan die persoon naar een arts stappen voor een onderzoek. Maar met een goedkope en simpele test zouden dokters snel kunnen vaststellen of een patiënt kanker heeft of niet. Met dat onderzoek zijn wetenschappers van de universiteit van Queensland (Australië) momenteel bezig, al is de test in de praktijk nog verre van klaar. 

Water 

Na een aantal experimenten hebben de wetenschappers een proef ontwikkeld waarbij verdacht DNA in water wordt gedompeld, waarin ook heel kleine gouddeeltjes zitten. Door die goudpartikeltjes wordt de kleur van het water roze, maar als er dan DNA van kankercellen bijkomt, krijgt het water zijn originele kleur terug. Komt het DNA uit gezonde cellen, dan wordt het water blauw.

“Zelfs als er heel weinig kanker-DNA in het monster zit, kan de proef die detecteren”, zegt onderzoeker Laura Carrascosa in de Britse krant The Guardian. “Onze techniek kan belangrijk zijn om iemand te screenen. Maar dan zouden er nog andere proeven nodig zijn met andere technieken om uit te maken om welk type kanker het gaat, en in welk stadium die zich bevindt.” 

De volgende stap in het onderzoek is het uitvoeren van een grote klinische studie. De wetenschappers willen weten wat het vroegste stadium is waarin ze de ziekte kunnen opsporen en welke lichaamsvloeistoffen kunnen worden gebruikt. “Of het de heilige graal is voor alle kankerdiagnostiek weten we nog niet zeker", zegt hoofdonderzoeker Matt Trau. “Maar het ziet er alvast heel interessant uit.”