Direct naar artikelinhoud
The Voice

Merlina maakt comeback in ‘The Voice’: “Ik ben niet echt een zangeres. Eerder een verteller”

Lea Couzin.Beeld Tine Schoemaker

Als Merlina was ze mid jaren tachtig de heldin van de televisiekijkende jeugd. Anno 2018 probeert Lea Couzin het als zangeres in The Voice Senior. “Misschien moet ik nog eens een plaat opnemen.”

“Al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.” Met die wervende slogan zette detectivebureau Merlina zich begin 1983 in de markt. Onder de deskundige leiding van tante Merlina – gespeeld door Lea Couzin – bonden detectives Ann en Pol er met de hulp van uitvinder Napoleon de strijd aan met de slechteriken van Sardonis. De jeugdreeks, geschreven door Jef Elbers, werd een gigantisch succes. Met op het hoogtepunt: twee miljoen kijkers die geen seconde van hun favoriete tv-serie wilden missen. “Ik herinner me een brief van een vader”, vertelt Lea Couzin. “Hij wou dat ik ervoor zorgde dat mijn programma op een ander uur werd uitgezonden. Merlina liep blijkbaar gelijk met een Duitse voetbalshow, maar hij mocht van zijn kinderen nooit van zender veranderen.” 

Goed 97 afleveringen lang maakte Merlina jacht op Sardonis en co. Daarna sloot het bureau de deuren en verdween Couzin, op de onvermijdelijke heruitzendingen na, van het scherm. Tot nu. Dertig jaar na datum, op haar 84ste, maakt ze een comeback. Als zangeres deze keer. Op vraag van vtm die voor The Voice Senior op zoek was naar rijper zangtalent. “Impulsief heb ik meteen ‘ja’ gezegd”, vertelt Couzin. Niet met de ambitie om de wedstrijd te winnen, wel met de bedoeling om haar favoriete muziek met de rest van Vlaanderen te delen. “Ik heb jaren getourd met een voorstelling waarin ik samen met mijn man cabaretnummers bracht. Het leek me wel leuk dat ook eens voor een groter publiek te doen.” 

Maar na dat telefoontje sloeg de twijfel toe. “Ik ben niet echt een zangeres”, zegt ze. “Eerder een verteller. Ik breng zo’n nummer met alle theater dat daar volgens mij bij hoort. Maar als de jury, zoals bij The Voice, met zijn rug naar je toe zit, dan heb je niet veel aan dat theater natuurlijk.” Ook de nummerkeuze van de andere kandidaten hielp niet om het vertrouwen van Couzin te sterken. “’Juffrouw Nifterink’, het nummer dat ik wou brengen, was de wel heel vreemde eend in de bijt.  Bovendien moest ik het inkorten om het binnen het format te doen passen.”

‘Ik breng zo’n nummer met alle theater dat daar volgens mij bij hoort. Maar als de jury met zijn rug naar je toe zit, heb je daar niet veel aan’
Lea Couzin
Lea Couzin als Merlina in de jaren 80 en nu.Beeld rv

Uiteindelijk haalde de zin om nog eens op de planken te staan toch de bovenhand. “Ik ben 84. Wat heb ik nog te verliezen?” Voor Couzin hoeft niets meer, vertelt ze. “Ik heb mijn deel van de roem al gehad.” Ze vertelt over één van de superfans van Merlina. Eén liet de naam van haar favoriete reeks op haar arm tatoeëren. Ze vertelt over de vele fanfoto’s die ze moest uitdelen en die ondertussen vervangen zijn door selfies. “Ik word nog steeds herkend. Maar vroeger kwamen kinderen om een handtekening vragen. Nu moet ik op de foto met veertigers en vijftigers.”  

Acteren doet ze nog steeds. De voorbije jaren dook ze op in FC De Kampioenen en in Callboys, als de bomma van Wesley Biets. Trots leest ze een nieuwjaarskaartje voor, dat ze kreeg van Jan Eelen, regisseur van die laatste reeks: “Het was misschien niet veel, maar het was er wel telkens boenk op.”  Voor dat soort gastrolletjes mogen ze haar gerust nog bellen, zegt Couzin. Maar een hoofdrol, daar bedankt ze liever voor. “Voor Merlina draaiden we twee afleveringen per maand. Tegenwoordig moet het allemaal veel sneller gaan.” Ook haar lichaam laat haar af en toe eens in de steek. Het gevolg van een zwaar verkeersongeval meer dan 40 jaar geleden. “De dubbele enkelbreuk die ik toen opliep speelt me nog steeds parten. Het was geen toeval dat tante Merlina meestal achter haar bureau bleef zitten. Ik had ook weleens graag een achtervolgingsscène gedaan of onder een helikopter gehangen, maar dat ging fysiek gewoon niet. Toen vond ik dat jammer, maar nu moeten ze me daar ook niet meer voor bellen. (lacht) Wat ik al zei: ik heb mijn portie roem al gehad.”

The Voice Senior, vrijdag om 20.35 uur op VTM