Politie pakt 450 'gele hesjes' op na protest in Brussel

© Photo News

Kort na de middag ontspoorde de toestand in Brussel even. Gele hesjes begonnen de ordetroepen te bekogelen met stenen, rookbommetjes en andere projectielen. De politie arresteerde 450 mensen.

De politie heeft naar aanleiding van de actie van de ‘gele hesjes’ 450 personen administratief aangehouden en 10 personen gerechtelijk aangehouden. Het ging om twee personen die geseind stonden voor verhoor in het kader van andere feiten en acht personen die opgepakt werden voor feiten gelinkt aan de betoging. Dat meldt het Brusselse parket.

Eén van hen zou met stenen naar de politie hebben gegooid, een tweede zou gedreigd hebben met een wapen en een politievoertuig beschadigd hebben. Duidelijkheid over hun lot zal er volgens het parket waarschijnlijk pas morgen zijn.

Een deel van de betogers trok via de kleine ring en de Albert II- laan naar Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, achtervolgd door de politie. Een deel van die ‘gele hesjes’ is ook opgepakt, een ander deel is uiteengedreven, zodat de rust grotendeels is weergekeerd. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

De arrestanten worden op bussen geladen en overgebracht naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek.

De politie Brussel Hoofdstad-Elsene meldt op Twitter dat alle tunnels op de kleine ring intussen weer in beide richtingen open zijn. Enkel de uitrit van de Kruidtuintunnel richting de Ginestestraat is nog gesloten.

© Photo News

Rond 13.30 uur liep het even uit de hand. Toen bevonden zich nog enkele honderden manifestanten op de kleine Brusselse ring, waar de politie hen volledig had ingesloten ter hoogte van het kruispunt met de Belliardstraat. Daarbij kwam het ter hoogte van de Lambermontstraat tot confrontaties tussen de politie en een deel van de betogers.

Die begonnen de ordetroepen te bekogelen met stenen, rookbommetjes, verfbommen en andere projectielen. De politie heeft daarop herhaaldelijk het waterkanon en traangas ingezet. Een groepje betogers bleef nog een tijdje de politie vanop een afstand bekogelen.

Een groot deel van de gele hesjes werd daarna door de politie bijeengedreven op het kruispunt van de Regentlaan en de Lambermontstraat. Een tweede deel van de betogers bevond zich even verderop op de kleine Brusselse ring en werd daar ook omsingeld door de politie.

Vanmorgen had de politie al ruim honderd personen gearresteerd, onder meer nabij Brussel Centraal. ‘We controleren iedereen die naar Brussel komt om deel te nemen aan de actie van de gele hesjes’, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. ‘Wie verdachte of gevaarlijke voorwerpen bij heeft, wordt administratief aangehouden.’

Rond 14 uur keerde de rust terug.

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News