© Reuters

© Belga

© Belga

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Premier Charles Michel: “Ik vertrek zondag naar Marrakesh”

Premier Charles Michel vertrekt vandaag (zondag) naar Marrakesh, in naam van de regering. Dat heeft hij zaterdagavond bekendgemaakt. Eerder op de avond had N-VA de ministerraad die om 20 uur werd samengeroepen verlaten. Op een persconferentie gaf voorzitter Bart De Wever meer uitleg. “Als Michel morgen opstijgt naar Marrakesh, dan doet hij dat niet als premier van de Zweedse regering, maar van de Marrakesh-coalitie.” Premier Michel gaat een minderheidsregering op de been proberen te brengen, de N-VA-ministers worden dan vervangen door twee staatssecretarissen.

Timmie Van Diepen, JaTi

Op de ministerraad werd de houding besproken die premier Michel maandag moet aannemen op de VN-conferentie in Marrakesh, waar het VN-migratiepact wordt aanvaard. N-VA wilde dat Michel zou zeggen dat ons land zich zou onthouden, wat ingaat tegen wat de andere drie regeringspartijen MR, CD&V en Open Vld willen.

Tijdens de vergadering werd duidelijk dat die standpunten niet met elkaar verzoend kunnen worden en dat Michel achter de interpretatie staat die CD&V en Open Vld geven aan de aanwezigheid van de premier: namelijk als hij naar Marrakesh gaat, dat hij dat in naam van de volledige regering doet, rekening houdend met de eerdere diplomatieke goedkeuring op 3 oktober in de CoorMulti, waar ook N-VA haar zegen voor gaf. Daarop verliet N-VA de vergadering.

"Marrakesh-coalitie"

Op een persconferentie gaf Bart De Wever meer uitleg. "Als de premier van onze regering naar Marrakesh vertrekt, zal hij terugkeren als de premier van een Marrakesh-coalitie", aldus De Wever. "Er is een twee derde meerderheid, ze kunnen verder zonder ons."

Michel vertrekt

In een verklaring later op de avond zei premier Michel dat hij zondag (vandaag) naar Marrakesh vertrekt, "in naam van de regering". "Een woord is een woord", aldus de premier die bij zijn eerste standpunt blijft. "Ik vertrek morgen naar Marrakesh om ons land te vertegenwoordigen. Met respect voor onze democratie en onze grondwet."

Michel gaat aan het parlement steun vragen om een minderheidsregering op de been te brengen. De premier zal de N-VA-ministers in zijn regering vervangen door twee staatssecretarissen. Het gaat om staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en staatssecretaris van Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).

Lees hier de laatste ontwikkelingen:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer