Premier Michel: 'Ik neem akte van het vertrek van N-VA uit deze regering'

'Een woord is een woord, dat betekent dat ik morgen naar Marrakech vertrek in naam van de regering', dat zegt premier Michel die doorgaat met wat hij omschrijft als 'een verantwoordelijke oranje-blauwe regering'. Want 'de N-VA heeft de regering verlaten', aldus Michel.

Marie Garré, Jan-Frederik Abbeloos

Zaterdagavond liet N-VA-voorzitter Bart De Wever op een persconferentie weten dat N-VA ‘de facto ontslagen wordt’ uit de regering als premier Michel naar Marrakech vertrekt om daar maandag het VN-Migratiepact aan te nemen voor België. 'Als Michel naar Marrakech gaat, vertrekt hij als premier van de Zweedse coalitie, en landt als premier van Marrakech-coalitie’, zei Bart De Wever. Toch namen de regeringsleden volgens hem geen ontslag, maar werden ze 'uit de regering geduwd'.

Premier Michel reageerde kort nadien op een eigen persconferentie. 'N-VA is vandaag weggelopen van de ministerraad, en ik wil hen bedanken voor de duidelijkheid', aldus Michel. 'Ik neem akte van het vertrek van N-VA uit deze regering.' Hij bedankt de partij ook voor het 'harde werk van de afgelopen vier jaar', en zal de ministerportefeuilles van N-VA herverdelen, 'om de continuïteit van het beleid te waarborgen'. Michel gaat door met Open VLD, CD&V en MR in een 'verantwoordelijke oranje-blauwe regering.'

Herschikking

De regering Michel bestaat dus nog steeds, maar zonder ministers van N-VA. Staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD) worden ministers, zodat de pariteit in de regering overeind blijft. De federale regering moet evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers bevatten, premier Michel wordt dan niet meegeteld als Franstalige ministers. Over de concrete herverdeling van de portefeuilles van Jan Jambon en co. is nog niets beslist.Volgens Michel moet voor deze herschikking het ontslag van de N-VA-ministers niet gevraagd worden aan de koning.

CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroek laat weten dat de partij 'achter oranje-blauw' staat en premier Michel blijft steunen.

'Voorbije jaren goed samengewerkt met N-VA, jammer dat zo moet eindigen', aldus Open Vld-vicepremier Alexander De Croo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

. Ijdele hoop

Zoals vrijdag al verwacht was, eindigt de Marrakrechcrisis met de exit van N-VA uit de federale regering. De partij stond volledig geïsoleerd in het dossier en werd geconfronteerd met het feit dat ze eerder, op 12 september, wel al akkoord waren gegaan met het pact, waarna Michel de Belgische steun voor het pact had uitgesproken op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 27 september. Michel wilde daar niet op terug komen - 'een woord is een woord' - en N-VA bleek geen medestanders te vinden om de beslissing van 12 september terug te draaien. Zelfs al riep voorzitter Bart De Wever daar zaterdagochtend nog een laatste keer toe op. 'We hebben die rode kaart te laat getrokken', gaf De Wever toe. 'Ik kan alleen maar hopen dat de wijsheid alsnog zal primeren en dat de regering gewoon kan verdergaan. Ik ga daar tot de laatste seconde op blijven hopen', aldus de N-VA-voorzitter.

Naar Marrakech in naam van België

Die hoop bleek ijdel. De andere partijen bleven bij hun standpunt. 'We hebben ons engagement uitgedrukt op basis van een duidelijk beslissingsproces', zei Michel daarover. Hij beroept zich op een tweederde meerderheid in het parlement, met een meerderheid in beide taalgroepen, om zondag naar Marrakech te vertrekken. Niet in naam van zichzelf, of in naam van het parlement. 'In naam van de regering en van België.'