© REUTERS

Licht op groen voor ontruiming ‘Jungle’ Calais

De administratieve rechtbank in de Noord-Franse stad Rijsel de snelle ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais, de zogenaamde ‘Jungle’, goedgekeurd. Een klacht van elf hulporganisaties werd ten gronde afgewezen. “De ontruiming wil de mensontwaardige behandeling net beëindigen.”

Elf hulporganisaties hadden bezwaar ingediend tegen de ontruiming van de ‘Jungle’, omdat die volgens hen in strijd is met het verbod op mensonwaardige en onterende behandelingen. De rechter sprak dat tegen en stelt dat de maatregel “integendeel, in de eerste plaats het stopzetten van dergelijke behandelingen beoogt, waarmee de migranten die nu op de site wonen geconfronteerd worden”.

Sinds het voorjaar van 2015 zitten er in de buurt van Calais, op een vijftigtal kilometer van de Belgische grens, duizenden vluchtelingen bijeen. Ze leven er in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in zeer slechte omstandigheden. De vluchtelingen hopen er echter de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen maken.

Zo snel mogelijk ontruimen

Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse beklemtonen dat de regering het kamp nu zo snel mogelijk wil laten ontruimen. Maar een concreet tijdstip werd niet meegedeeld.

Frankrijk wil de inwoners van de Jungle onderbrengen in opvangcentra, die verspreid liggen over het hele land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer