De Wever wil dat premier Michel vertrouwen vraagt voor zijn regering: “Anders is het een zachte staatsgreep”

© BELGA

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever is het duidelijk: premier Charles Michel (MR) moet het vertrouwen vragen aan het parlement voor zijn nieuwe regering zonder N-VA. “Als men denkt dat men ons niet nodig heeft voor een meerderheid, dan is dat een zachte staatsgreep”

rrln

De oranje-blauwe coalitie van Michel II is volgens De Wever een nieuwe regering en moet dus met een beleidsverklaring naar het parlement trekken en vertrouwen vragen. “Men beklemtoont fel dat dit een nieuwe regering is. Ze heeft zelfs een nieuwe naam, de oranje-blauwe regering, en ze heeft nieuwe programmapunten zoals het klimaat. Dan lijkt het mij logisch dat je het vertrouwen vraagt”, aldus de N-VA-kopman in Terzake.

“Normaal heeft de regering een meerderheid in het parlement. N-VA heeft samen met PS 54 zetels, de Marrakechcoalitie heeft er 52”, vervolgt De Wever. “Beeld u in dat ik samen met Elio Di Rupo naar de koning ga en zeg: wij zijn een tegenregering. We hebben meer zetels. Dat is een beetje gek.”

LEES OOK.Voor vicepremier Peeters is vertrouwensstemming overbodig: “Dit is geen nieuwe regering”

Geen vervroegde verkiezingen

Als oppositiepartij kan N-VA de vertrouwensstemming niet vragen. De partij zou wel een motie van wantrouwen kunnen indienen. Voorlopig is dat echter niet aan de orde, stelt De Wever. “We hebben heel veel goede dingen afgesproken met de Zweedse coalitie, zoals de jobsdeal, de fiscaliteit van de pensioenen... Als men met die goede hervormingen komt, dan wil ik die graag goedkeuren. Ik wil absoluut geen vervroegde verkiezingen.”

Staatsgreep

De Wever wil verder geen uitspraken doen over wat hij zou stemmen bij een eventuele vertrouwensstemming. “Dat hangt af van wat er in de regeerverklaring staat en of men dat op voorhand met ons aftoetst. Maar als men doet alsof men ons niet nodig heeft om een democratische meerderheid te hebben, dan is dat een soort van hele zachte, verborgen staatsgreep.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen