Direct naar artikelinhoud
Straatsburg

Schutter Straatsburg neergeschoten door Franse politie, IS eist aanslag op

Schutter Straatsburg neergeschoten door Franse politie, IS eist aanslag op
Beeld REUTERS

In de Straatsburgse wijk Neudorf is de terrorist Cherif Chekatt, die dinsdag 3 mensen doodde op een kerstmarkt in de stad, neergeschoten tijdens een politieoperatie. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, bevestigd op een persconferentie. IS heeft de aanslag intussen opgeëist.

Chekatt werd donderdagavond rond 21 uur opgemerkt door een gespecialiseerde brigade, terwijl hij op straat “rondwandelde”. Drie agenten probeerden hem staande te houden, maar de verdachte opende het vuur. “De agenten hebben onmiddellijk geriposteerd en de aanvaller geneutraliseerd”, aldus de minister.

Dat gebeurde in Neudorf, de wijk in Straatsburg waar Chekatt opgroeide en waar hij dinsdagavond, na de schietpartij op de kerstmarkt, voor het laatst is gezien. Chekatt was alleen toen hij door de agenten werd opgemerkt. Hij zou volgens lokale media een pistool en een mes bij zich hebben gehad, maar dat werd niet door Castaner bevestigd.

Schutter Straatsburg neergeschoten door Franse politie, IS eist aanslag op
Beeld AFP

Opgeëist door IS

Nu de dader van de schietpartij gedood is, heeft terreurbeweging Islamitische Staat de aanslag in Straatsburg opgeëist. De schutter was een soldaat van IS, klinkt het via het propagandakanaal Amaq. 

Cherif Chekatt “maakte deel uit van het leger van IS. Hij voerde deze operatie uit na de oproep om de burgers te viseren van landen die IS in Syrië en Irak bestrijden”, klinkt het.

Bij de schietpartij in Straatsburg kwamen drie mensen om het leven. Drie anderen zijn nog in levensgevaar, bevestigde Castaner, terwijl drie gewonden het ziekenhuis intussen hebben verlaten. 

In het kader van het onderzoek zijn zeven verdachten opgepakt. Het gaat om vier familieleden van de dader, die in de nacht van dinsdag op woensdag werden gearresteerd, en drie leden uit zijn onmiddellijke omgeving. “Een van hen werd gisterenochtend gearresteerd en twee deze nacht”, aldus de antiterreurrechter. “Het onderzoek gaat nu verder om eventuele medeplichtigen of mededaders te identificeren die hem mogelijk hebben geholpen of aangemoedigd bij de voorbereiding van zijn daad”, voegde hij eraan toe.

In Straatsburg is vrijdagmorgen de kerstmarkt heropend, in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Hij begroette de veiligheidstroepen die het evenement bewaken. De kerstmarkt was gesloten sinds de aanslag van dinsdagavond.