Direct naar artikelinhoud
Politiek

Assita Kanko maakt de overstap naar N-VA

Assita Kanko.Beeld Joris Casaer

Voormalig MR-politica Assita Kanko komt bij de volgende verkiezingen op voor N-VA. “Feitelijk gezien ben ik nu een Vlaams-nationalist, maar ik blijf loyaal aan de Belgische grondwaarden”, zegt ze.

In oktober wuifde ze de politiek vaarwel, maar nu is ze helemaal terug. Assita Kanko, voormalig MR-gemeenteraadslid in Elsene, zal bij de verkiezingen in mei opkomen voor N-VA. Ze doet dat nadat ze zich terugtrok uit de politiek om zich toe te leggen op haar strijd voor meer vrouwenrechten. Zo schreef ze een boek Leading Ladies (Lannoo) en startte ze Polin, een organisatie die streeft naar meer vrouwen in de politiek.

Haar eigen carrière krijgt nu een flinke duw, want N-VA is van plan om haar groot uit te spelen. “Met Assita hebben we een enorme versterking te pakken”, zegt voorzitter Bart De Wever. Zelf hoopt ze onder andere de kloof tussen Vlaanderen en Brussel wat kleiner te maken. Kanko: “Mensen zijn vandaag heel snel voor of tegen de andere. Mijn bedoeling is om met zo veel mogelijk Vlamingen en Brusselaars te praten.”

De toenadering tussen N-VA en Kanko was al langer aan de gang. In 2017 kreeg ze de Ebbenhouten Spoor, een prijs die N-VA jaarlijks uitreikt aan een verdienstelijke nieuwe Vlaming. Kanko groeide op in Burkina Faso en belandde daarna in België. Hier verwierf ze onder andere bekendheid door te getuigen over haar genitale verminking als kind. Voor N-VA is ze een sterke vrouw die de waarden van de verlichting uitdraagt.

Is Kanko nu loyaal aan België, zoals ze tot voor kort verklaarde, of kiest ze als Vlaams-nationalist voor het confederalisme? “Ik heb de Belgische nationaliteit gekozen en ik blijf loyaal aan de Belgische grondwaarden”, antwoordt ze. “Maar mijn keuze voor N-VA is ook een keuze voor Vlaanderen. Feitelijk gezien ben ik nu een Vlaams-nationalist. Ik ben er ook oprecht van overtuigd dat we een aantal zaken beter apart doen.”

In 2017 kreeg Assita Kanko nog een ‘Ebbenhouten Spoor’ uit handen van Zuhal Demir, dat is een prijs van de N-VA voor een ‘verdienstelijke nieuwe Vlaming’Beeld Photo News