Direct naar artikelinhoud
Rusland

VS leggen Rusland nieuwe sancties op

Een aantal bedrijven van deze Oleg Deripaska ontsnappen weldra aan Amerikaanse sancties, tegen de oligarch zelf blijven een aantal sancties gelden.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten hebben vandaag nieuwe sancties opgelegd aan Rusland, onder meer aan meerdere functionarissen van inlichtingendiensten voor vermeende bemoeienissen met de Amerikaanse verkiezingen van 2016. 

Sancties tegen drie bedrijven van de Russische oligarch Oleg Deripaska worden daarentegen opgeheven, zei het Amerikaanse ministerie van Financiën.

In de verklaring op de website zegt het ministerie dat het de nieuwe sancties oplegt aan individuen en entiteiten die betrokken zijn bij de vermeende verkiezingsbemoeienis, het hacken van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en andere “kwaadaardige activiteiten”.

De sancties, onder meer tegen vijftien leden van de Russische militaire inlichtingendienst, zijn genomen ‘als antwoord op de voortdurende veronachtzaming door Rusland van internationale normen’, aldus de verklaring.

Andere sancties opgeheven

De sancties tegen aluminiumproducent Rusal, moederbedrijf En+ en een ander bedrijf dat verbonden is aan Deripaska worden opgeheven. Metaalmagnaat Deripaska zelf, blijft onder de sancties die hem in april zijn opgelegd.

De drie Deripaska-ondernemingen, Rusal, En + en JSC EuroSibEnergo (ESE), hebben toegezegd herstructureringen door te voeren, waaronder een aanzienlijke vermindering van Deripaska’s belang. Zijn aandeel in En+ daalt van 70 procent tot 44,95 procent.