Peiling: N-VA en Vlaams Belang varen wel bij migratiecrisis

De politieke crisis rond migratie en het vertrek van N-VA uit de regering leggen de Vlaams-nationalisten geen windeieren. Uit een nieuwe peiling die Ipsos uitvoerde in opdracht van Gazet van Antwerpen blijkt dat N-VA veruit de grootste partij blijft mochten er nu vervroegde verkiezingen volgen. De partij blijft zelfs boven de symbolische grens van 30 procent. En ook Vlaams Belang wint bij zijn thema bij uitstek. Groen blijft groeien, Open Vld en sp.a zitten op een bodemkoers.

farid el mabrouk

Anderhalve week geleden trok N-VA de stekker uit de regering. Bart De Wever en co konden niet leven met de goedkeuring van het VN-Migratiepact waartegen ze zich de weken daarvoor virulent hadden verzet en stapten op uit Michel I. Of ze daarmee scoorden bij de kiezer of niet en of de andere regeringspartijen er goed aan deden om wel vol overgave voor het pact te gaan, dat wist tot nu toe niemand. De peiling van Ipsos is de eerste die na het fameuze weekend van 8 en 9 december is uitgevoerd. Het onderzoeksbureau ondervroeg tussen 13 en 17 december 1.000 Belgen van alle leeftijden. Dat is dus net een dag voor het ontslag van Michel II. Wat zijn de conclusies?

Migratie doet N-VA en Vlaams Belang scoren

Nee, dat N-VA een politieke crisis veroorzaakte en er zelfs haar droomcoalitie voor overboord gooide, lijkt de partij geen schade te berokkenen. Hoewel ze tegenover de verkiezingen van 2014 iets meer dan twee procent verliest, blijft N-VA boven de politiek symbolische grens van 30 procent hangen (30,2 procent). Ze blijft zo veruit de grootste politieke formatie en is ondertussen al dubbel zo groot dan de concurrenten. N-VA lijkt met deze score zo goed als incontournable. Alleen een onwaarschijnlijke Bourgondische coalitie (zoals degene die in Antwerpen op stapel staat) op nationaal niveau of een waarbij CD&V, Open Vld, sp.a en Groen samengaan, vormen een alternatief. Maar die kans is klein.

De keuze van Bart De Wever om voluit in te zetten op migratie en zich daar ook principieel op te stellen, loont dus duidelijk. En opvallend is dat ook het Vlaams Belang bijzonder goed scoort. De extreem-rechtse partij verdubbelt haar score van 2014 (5,8 procent) en komt uit op 12 procent. Zowel N-VA als Vlaams Belang die het goed doen: het kan dus. Tot nu toe werd altijd aangenomen – en dat bleek ook uit peilingen – dat N-VA en het Belang communicerende vaten waren. Wat de ene verloor won de andere en vice versa. Dat is hier dus niet het geval. Vlaams Belang haalt wel een derde van zijn nieuwe kiezers bij N-VA, maar de Vlaams-nationalisten verliezen daardoor niet echt. Zij haalt ook kiezers weg bij Open Vld en CD&V.

Twee winnende partijen dus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee voor vervroegde verkiezingen zijn.

Groen is de andere grote winnaar

De groenen doen het nu al jaren goed in de peilingen - en ook bij de lokale verkiezingen - en ook nu blijkt dat ze in de lift zitten. De partij haalt net geen 14 procent en zit zelfs CD&V op de hielen als tweede partij van Vlaanderen. En Meyrem Almaci en co kunnen mogelijk nog een pak meer halen. Naast N-VA - dat een potentieel heeft van 40 procent - heeft Groen met net geen 30 procent het grootste potentieel aan kiezers. Groen is ondertussen met lengtes voorsprong dé partij op links geworden.

Open Vld krijgt klappen

Misschien wel de verrassing van deze peiling is de score van Open Vld. De liberalen zaten na 14 oktober - waarbij ze dé partij van de steden werden - in een goede vibe. Maar niet alle liberale kiezers lijken de koers van Open Vld over het Migratiepact te smaken. Ze zijn verdeeld over de vraag of dat pact nu wel een goede zaak was of niet. In elk geval zetten de Vlaamse liberalen met 11,6 procent een van de slechtste peilingen van de voorbije jaren neer. Bij de verkiezingen zaten ze nog op 15,5 procent.

sp.a raakt niet meer boven de 10 procent

Tot voor kort leek het een accident de parcours, maar sp.a scoort nu al peiling na peiling onder de 10 procent. Ook de politieke crisis en de rol die de socialisten speelden bij de val van de regering - de motie van wantrouwen die ze in de Kamer dreigden in te dienen - leveren hen geen bonus op. De partij blijft steken op 9,7 procent (tegenover 14 procent in 2014). Voorzitter John Crombez lijkt ook met zijn vernieuwing en verjonging dus niet uit het moeras te raken. Hij verliest veel kiezers aan Groen, maar ook de Partij van de Arbeid (dat met 5,5 procent net de kiesdrempel haalt) snoept vrij veel kiezers af.

CD&V

Ook CD&V verliest aan deze politieke crisis. De val is niet zo diep als bij de liberalen, maar toch boeten de christen-democraten ook een aantal procenten in. Ze klokken in deze peiling af op 15,7 procent. Ze blijven zo wel de tweede partij, maar zijn al maar de helft meer zo groot als grote broer N-VA.

Deze peiling werd uitgevoerd door Ipsos. Het bureau ondervroeg 1.000 Belgen van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent. Zeven procent zei blanco te willen stemmen, niet te willen stemmen of fout te willen stemmen. Dat cijfer is uit het resultaat gefilterd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER