Direct naar artikelinhoud
buitenland

Gruwelbeelden moord op Scandinavische toeristes in Marokko wijzen naar IS

Maren Ueland.Beeld RV

De moord op twee kamperende Scandinavische vriendinnen in het Marokkaanse Atlasgebergte is gefilmd met een terroristisch motief. De gruwelbeelden zijn ook gepost op de Facebook-pagina van de moeder van een van de slachtoffers. De vier daders verklaarden ‘uit wraak’ te handelen voor de westerse strijd tegen IS in Syrië.

De verminkte lichamen van Louisa Vesterager Jespersen, een Deense van 24, en haar Noorse vriendin, Maren Ueland, 28, waren afgelopen maandagochtend door twee andere toeristen gevonden. De studentes bleken te zijn omgebracht met messteken in de hals. Een van beiden was ook onthoofd. De daders verspreidden later een gruwelijke video via sociale media. Volgens de Noorse inlichtingendienst Kripos is het filmpje authentiek.

Vrienden van de slachtoffers en sympathisanten wereldwijd lanceerden een oproep om de beelden van kanalen als Facebook, Twitter, 4Chan en Reddit te halen. Gebruikers wordt gevraagd ze niet te zoeken of te delen en “voor hun emotioneel en mentaal belang” zeker niet te bekijken. 

Vrienden van de slachtoffers en sympathisanten wereldwijd lanceerden een oproep om de beelden van kanalen als Facebook, Twitter, 4Chan en Reddit te halen

“Bekijk alstublieft niet de #Marokko-video”, tweette de Britse actrice Vanessa Bailey. “Je weet wat je zal zien – de laatste momenten van iemands dierbare dochters, op gruwelijke wijze van hun levens beroofd. Geef de monsters deze bevrediging niet. Laat deze prachtige meisjes in hun waardigheid.”

De oproep was nodig omdat de Facebook-pagina van Uelands moeder Irene vanuit Marokko was bestookt met gruwelijke beelden van haar overleden dochter en haar vriendin. Nog op haar Facebook-pagina deden Marokkanen oproepen om de daders de doodstraf te geven, maar ook zij postten zonder nadenken emotioneel beladen foto’s van de misdaadscène. Beide families krijgen nu psychologische bijstand.

Hun dochters waren in Marokko bezig aan een reis van een maand. Op het moment van hun dood waren ze aan het kamperen tijdens een trek naar de Toubkal-berg, met 4.167 meter de hoogste top van Noord-Afrika. Ze hadden hun roze tentje opgeslagen op een afgelegen plek, op twee uur stappen van het dorpje Imlil.

De vier vermoedelijke daders zijn intussen opgepakt. Drie onder hen waren op weg naar het zuidelijke Agadir. Ze hadden nog steeds grote messen bij zich. Het is onduidelijk of ze voor hun aanslag de jonge vrouwen per toeval aantroffen, de kampsite als doelwit uitkozen of ze het duo al volgden sinds hun vertrek uit Marrakech. Wel staat vast dat de jonge vrouwen werden vermoord omdat ze westers waren.

De vier vermoedelijke daders zijn intussen opgepakt. Drie onder hen waren op weg naar het zuidelijke Agadir. Ze hadden nog steeds grote messen bij zich

Trouw aan IS

In de video zouden volgens de Deense krant Berlingske een of meerdere daders schreeuwen dat hun aanslag “tegen de vijanden van Allah” een “wraak is voor onze broeders in Hajin”, een van de laatste bolwerken van IS in Syrië die door de internationale coalitie werd verslagen. Internationale strijdkrachten zouden in die regio, onder leiding van de Verenigde Staten, minstens 820 gewapende islamistische extremisten hebben gedood.

De inlichtingendiensten vonden ook al een andere video waarin de moordenaars een week voor de moord trouw zwoeren aan Islamitische Staat, wiens zwarte vlag ze op de achtergrond hadden opgehangen. Volgens Boubker Sabik, de woordvoerder van de Marokkaanse veiligheidsdienst, zou minstens een van de daders al een strafblad hebben gehad met misdaden die verband houden met islamistische terreur. Intussen heeft de Marokkaanse politie nog eens negen mensen opgepakt. Zij worden ervan verdacht banden te hebben met de vier mannen die eerder al waren gearresteerd.

Voor Marokko komen de moorden zeer ongelegen, omdat het land weer jaarlijks tienduizenden westerse zakenlui en reizigers aantrekt. Die zijn van levensbelang voor de economie. In de grote steden en andere toeristische trekpleisters worden er net daarom doorgaans scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen.

Louisa Vesterager Jespersen.Beeld RV

De laatste grote terreuraanslag met buitenlandse slachtoffers dateerde van 28 april 2011 en was gericht tegen een toeristencafé op het wereldberoemde Jamaa El Efna-plein in Marrakech. Daarbij vielen toen zeventien doden, onder wie vijftien buitenlandse toeristen. Recent steeg wel de vrees voor nieuwe aanslagen door teruggekeerde Marokkaanse jihadi’s uit Syrië, Irak en Libië.

Reisadvies

Ook ons land heeft zijn reisadvies voor Marokko nu aangescherpt. “Het risico op terreuracties tegen individuele personen bestaat”, klinkt het reisadvies van Buitenlandse Zaken nu. “Expats en reizigers wordt aangeraden de reisadviezen regelmatig te raadplegen en elementaire voorzorgsmaatregelen te nemen. Het wordt ook aangeraden om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen.” Landgenoten wordt ook verzocht hun reisroute vooraf te registreren via travellersonline.diplomatie.be