Alleen Beels en Meeuws worden schepen in Antwerpen

© Jimmy Kets

Het schepencollege van de nieuwe Bourgondische coalitie in Antwerpen zal geen drie maar twee SP.A-schepenen tellen. Ondertussen zit de lokale partij - en bij uitbreiding de nieuwe coalitie - met een probleem rond de dissidente verkozene Güler Turan.

syd

Jinnih Beels en Tom Meeuws worden de twee SP.A-schepenen in het nieuwe Antwerpse schepencollege onder burgemeester Bart De Wever (N-VA). Aanvankelijk was het de bedoeling dat SP.A drie schepenmandaten zou krijgen.

Naast Beels, die de bevoegheden Onderwijs, Jeugd en Integratie onder zich krijgt, en Tom Meeuws, die Sociale Zaken en Armoedebestrijding op zich neemt, zouden de socialisten ook drie jaar lang de ‘voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten’ leveren. Door een decreetswijziging zetelt die mandataris van ambtswege ook officieel in het schepencollege.

Het is geen onbelangrijke functie, aangezien die voorzitter beslist over alle individuele OCMW-dossiers. Tom Meeuws zal nu zijn bevoegdheid van Sociale Zaken en Armoedebestrijding combineren met die post. Officieel gebeurt dat om hem meer voeling te laten krijgen met de ganse sociale materie. De facto is het een gevolg van de fel bewogen algemene ledenvergadering zaterdag.

Kherbache

Daar stemden drie van de zes SP.A-verkozenen tegen het bestuursakkoord met De Wever. Naast Karim Bachar en Hicham El Mzairh ging ook om huidig gemeenteraadslid én Vlaams Parlementslid Güler Turan. Die laatste had vrijdag alle leden zelfs publiekelijk opgeroepen om tegen het akkoord te stemmen.

De enige verkozene die nog overbleef om een eventueel mandaat op te nemen, was Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache - die samen met Beels en Meeuws het akkoord onderhandelde - maar zij had op voorhand al aangegeven dat ze geen schepen wilde worden.

Kherbache wil zich volop focussen op de campagne voor de verkiezingen in mei en verkiest een bovenlokaal mandaat. Een parlementaire zetel is volgens de interne partijstatuten echter niet combineerbaar met een schepenambt. En dus legt de Antwerpse SP.A zich noodgedwongen neer bij een mandaat minder. Al houdt de partij een slag om de arm. Officieel heet het dat er binnen de fractie nog “gezocht wordt naar een derde schepen”.

Probleem-Turan

Ondertussen is het ‘probleem-Turan’ is er sinds zaterdagavond alleen maar groter op geworden. Want in tegenstelling tot Bachar en El Mzairh weigerde zij bovendien ook om de voordrachtsakte van de schepenen te ondertekenen. Nadien liet ze nog in het midden of ze als onafhankelijke zou gaan zetelen, maar met haar manoeuvres van de laatste dagen lijkt ze zich sowieso buiten de partij gesteld te hebben. En zo zou de ‘stabiele’ Bourgondische coalitie van De Wever van bij haar start wel al eens een zetel minder op overschot kunnen hebben.

Staatsieportretten

Ook de rest van het college is zondagmiddag bekendgemaakt. Naast burgemeester Bart De Wever krijgt N-VA vijf schepenen: Koen Kennis (Financiën, Mobiliteit, Groen, Middenstand en Decentralisatie), Annick De Ridder (Haven, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening), Nabila Ait Daoud (Cultuur, Kinderopvang, Personeel, Loketten en Ontwikkelingssamenwerking), Ludo Van Campenhout (Sport, Diamant, Markten en Foren), Fons Duchateau (Wonen, Patrimonium, Toerisme, Dierenwelzijn, Stads- en Buurtonderhoud, en Gezondheids- en Seniorenzorg). Open VLD krijgt één schepen: Claude Marinower (Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalisering, Marketing en Communicatie, Openbaar Domein en Rechtszaken).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen