Direct naar artikelinhoud
Gele hesjes

Franse autobestuurder overlijdt na crash tegen blokkade gele hesjes

Gele hesjes in Parijs. Ook andere Franse steden kleurden afgelopen weekend opnieuw geel.Beeld AFP

In het Zuid-Franse Perpignan is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 36-jarige automobilist om het leven gekomen toen hij inreed op een vrachtwagen die geblokkeerd was door gele hesjes. 

Het is al de tiende dode sinds het begin van de protesten. De gele hesjes die de fatale blokkade opwierpen, gingen er na het ongeval van door. De politie van Perpignan is een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het ongeval.

Het voorbije weekend kwamen in Frankrijk opnieuw tienduizenden demonstranten op straat. Dat waren er wel een stuk minder dan de voorbije weekends. In Parijs kwamen slechts 2.000 actievoerders op straat. Die kozen er voor om de buurt van de Champs-Élysées te vermijden. Daar werd de voorbije weekends zwaar slag geleverd tussen politie en actievoerders. Wel waren er deze keer demonstraties in de wijk Montmartre. Tijdens die protesten werd Eric Drouet, een van de woordvoerders van de beweging, opgepakt.

Naast het protest in Parijs en Perpignan kwamen er ook mensen op straat in de buurt van Saint-Etienne. Daar werd de snelweg geblokkeerd met brandende autobanden. In Straatsburg kwam dan weer een honderdtal mensen bijeen.