Parachutes speelden de marslander Schiaparelli parten

"Er is iets misgelopen bij het afwerpen van de parachutes van de Europese marslander Schiaparelli", zo heeft ESA bekendgemaakt. Gisteren drong de Schiaparelli-lander de atmosfeer van Mars binnen en zou landen. Maar de lander stuurde plots geen signalen meer. Het is onduidelijk of Schiaparelli de landing wel heeft overleefd.
ESA, ATG-medialab

Op een briefing in het Europese vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt bevestigde ESA dat het in een baan brengen van de TGO (Trace Gas Orbiter) een volledig succes was. Maar de afdaling van de Schiaparelli is niet helemaal volgens plan verlopen: het afwerpen van de parachutes bleek een probleem (ze zouden te snel zijn afgeworpen), en ook de remraketten lijken niet zo lang te hebben gewerkt.

ESA kon geen vragen omtrent de precieze staat van de Schiaparelli beantwoorden, en beklemtoonde herhaaldelijk dat het om een test gaat voor het tweede luik van de ExoMars-missie in 2020.

De Schiaparelli heeft data doorgestuurd en die data zijn ontvangen. "Precies wat van de lander was verwacht", luidt het. De gegevens -een bestand van 600 megabyte- worden nog bestudeerd, en dat zal tijd vergen.

Meest gelezen