Problemen nog niet van de baan in Gent voor ‘Judas De Clercq’

Burgemeester van Gent Mathias De Clercq © fvv

De aanstelling van Sami Souguir als Gentse schepen, in plaats van Christophe Peeters, blijft de liberalen verdelen. De kwestie komt nu op het bureau van het nationaal bestuur van Open VLD.

Marie Garré

Alle nog levende voormalige oud-schepenen en OCMW-voorzitters van Open VLD Gent (op Fientje Moerman na) schreven samen een brief aan partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en aan Gents burgemeester Mathias De Clercq om hun ongenoegen te uiten. Ze eisen dat Christophe Peeters schepen wordt in plaats van de aangestelde Sami Souguir. Er kwam geen antwoord op de brief, waardoor het conflict voort aanwakkerde. De Clercq stelde Souguir toch aan als nieuwe schepen van Cultuur.

Volgens Erwin Devriendt, gewezen OCMW-voorzitter in Gent, probeert Rutten de zaak nu op te lossen. ‘Maar omdat De Clercq het been stijf houdt, is het duidelijk dat zij het niet kan doorbreken’, zegt Devriendt aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. ‘"Judas De Clercq” handhaaft zijn strategie, waardoor het duidelijk is dat hij in het spel blijft zitten’.

Devriendt is niet alleen met zijn ongenoegen. ‘We gaan het vuur niet doven voor de eer van Christophe Peeters wordt hersteld’, aldus de politicus. Devriendt dreigde er eerder mee zich af te scheuren van de partij. Hij wacht op een signaal, maar als dat er niet komt, zal volgens hem een grote groep de partij verlaten. Om hoeveel Gentse liberalen het gaat, is niet duidelijk. De oorspronkelijke open brief van Devriendt aan het Open VLD-bestuur was mee ondertekend door Geert Versnick, Frank Wijnakker, Guy Serraes, Sas Van Rouveroij en Catharina Segers, allen voormalige schepenen of OCMW-voorzitters.

Ook het nationaal bestuur van Open VLD staat volgens Devriendt aan zijn kant. ‘Ze zijn bijzonder geschrokken en ze steunen onze brief.’ Maar voorzitster Gwendolyn Rutten liet op Twitter iets anders verstaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Klacht

De dissidenten zullen een klacht indienen bij de statutaire commissie. Die moet onderzoeken of de aanstelling van Souguir correct verlopen is. Volgens de briefschrijvers is Souguir door het bestuur gekozen op basis van ‘een foute en misleidende procedure’. Maar Sofie Bracke, huidig schepen voor Open VLD Gent, verzekert dat de aanstelling correct is verlopen. ‘We moeten de bladzijde omslaan en niet blijven meegaan in de verscheurdheid’, aldus Bracke.

Coup

De Gentse fractieleider Sami Souguir stelde zich op 13 december onverwachts kandidaat voor een schepenpost. Hij mikte daarbij niet op de meer haalbare stoel van ­ex-schepen Sofie Bracke, wel op die van de – schijnbaar ongenaakbare – oudgediende Christophe Peeters. Het verzet tegen Peeters komt vooral uit de sterke afdeling Gent-Zuid, waartoe toemalige voorzitter Mick Daman, Souguir en ook burgemeester Mathias De Clercq behoren.

Daman nam ondertussen ontslag als lokale voorzitter, omdat hij gelobbyd had voor Souguir. Maar hij blijft erbij dat er geen procedurefouten zijn gebeurd. 'De enige fout die ik gemaakt heb, was een stap opzij zetten', reageert hij in De Ochtend op Radio 1. 'Ze gebruiken mijn ontslag als een schuldbekentenis, maar daar is niets van aan. Alles is correct verlopen.'

Het zal volgens Daman niet lukken om Souguir te laten opstappen. 'Ze willen hem op andere gedachten brengen. Wat gaan ze doen? Zijn ruiten inslaan, zijn benen breken? Hoe kan je zo laag vallen?', vroeg hij zich af.