"PS voert liever wapens uit naar Saudi-Arabië dan appels en peren naar Canada"

Het Waalse njet tegen het CETA-handelsakkoord stamt voort uit een ideologische vooringenomenheid van de PS. Dat vertelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan VRT Nieuws. Hij noch CD&V wil evenwel dat de federale regering het dossier op eigen houtje goedkeurt, in tegenstelling tot Open VLD.

Vandaag start in Brussel een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders. De vraag die op ieders lippen brandt, is of zij het vrijhandelsakkoord CETA met Canada zullen (kunnen) goedkeuren. Zoals bekend weigert het Waals Gewest dat te doen waardoor België dat als geheel evenmin kan.

In tegenstelling tot het Vlaamse en het federale niveau, maken de Franstalige socialisten in het zuiden van het land wél deel uit van de meerderheid. Volgens Bourgeois knelt precies daar het schoentje. Hij noemt de Waalse houding over CETA "een ideologische vooringenomenheid van de PS".

"Het probleem ligt niet bij het federalisme, maar wel bij de PS. Die partij maakt mensen wijs dat onze normen op de schop zullen moeten, maar dat is niet waar", vertelt hij in een gesprek met VRT Nieuws (zie video onder). "Dit is een vrijhandelsakkoord met een erg democratisch land. Het creëert welvaart en schept jobs. Het is ook voor Wallonië belangrijk."

Bourgeois begrijpt Waals minister-president Paul Magnette (PS, kleine foto) naar eigen zeggen niet. "Magnette en ik gaan vaak samen op pad in het buitenland. Dan vertelt hij mij dat hij zich aan Vlaanderen wil spiegelen. Nu ligt een goed akkoord op tafel en zegt de PS nee. Wallonië voert blijkbaar liever wapens naar Saudi-Arabië uit dan appels en peren naar Canada."

"Kunnen niet toelaten dat bevoegdheid wordt overschreden"

Ondanks het Waalse njet wil Bourgeois niet dat het federale niveau de gewesten negeert en CETA op eigen houtje goedkeurt. Nochtans is dat precies wat Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten gisteren in "Villa politica" opperde (zie video onder).

"Dat kan niet want het is tegen de wet", zegt Bourgeois formeel. "Het gaat om een gemengde bevoegdheid. Zowel het federale België als de deelstaten moeten dit akkoord goedkeuren. Ook Europa erkent wat men noemt "de institutionele kenmerken van de lidstaten". Daarvan kunnen we niet afwijken. Al heeft Vlaanderen er alle belang bij dat CETA wordt goedgekeurd, we kunnen niet toelaten dat deze bevoegdheid wordt overschreden."

Bourgeois staat niet alleen in zijn standpunt. Eerder hebben premier Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken en zijn partijgenoot Didier Reynders gesteld dat de federale regering CETA niet buiten het Waals Gewest om kan goedkeuren.

"Het Open VLD-standpunt is niet het onze"

Ook CD&V voelt weinig voor het voorstel van Open VLD. "De gewesten hebben in ons land evenveel inspraak als het federale niveau", vertelt Europees Parlementslid Ivo Belet aan deredactie.be. "Tussen die niveaus bestaat geen hiërarchie. Dat is zo in de grondwet gebetonneerd. We kunnen die niet zomaar aan de kant schuiven. Het Open VLD-standpunt is dan ook niet het onze", stelt hij formeel.

Tegelijk benadrukt hij dat hij het niet eens is met de houding van Magnette. "De socialisten hebben jaren de tijd gehad om dit akkoord te beoordelen. Het is ook fundamenteel aangepast. Socialisten in heel Europa staan er inmiddels achter. Ik vermoed dat Magnette de hete adem van de PTB in zijn nek voelt. Door nu dwars te liggen kan hij een trofee binnenhalen om aan de linkerflank van zijn partij te presenteren."

Meest gelezen