164 asielzoekers mogen Klein Kasteeltje binnen

© Photo News

In totaal konden vanmorgen 164 asielzoekers het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje van de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil binnen. 38 alleenstaande mannen werden geweerd en konden geen asiel aanvragen. Ze worden doorverwezen naar een preopvangcentrum van Samusocial.

(belga, sgy)

Vluchtelingenwerk Vlaanderen klaagde gisteren nog aan dat er opnieuw zowat honderd mensen in de kou bleven staan, die hun asielaanvraag niet konden indienen. Bij het kabinet van minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) klinkt het dat ‘het ging om een misverstand tussen de verschillende diensten’. Welk misverstand precies is volgens woordvoerder Jelle Boone ‘niet de essentie’ omdat ‘het slechts eenmalig verkeerd gelopen is’.

Vanmorgen werden 164 mensen binnengelaten in het Klein Kasteeltje om een asielaanvraag in te dienen, onder wie zo’n vijftigtal vrouwen en kinderen. Uiteindelijk waren er nog 38 alleenstaande mannen die opnieuw voor een gesloten deur stonden wegens plaatsgebrek.

In de komende vier dagen dat het aanmeldcentrum gesloten is vanwege het weekend en nieuwjaar, kunnen zij terecht in het preopvangcentrum Béjar van Samusocial in Neder-Over-Heembeek voor volwaardige opvanging. De asielzoekers kregen aan het Klein Kasteeltje een MIVB-ticket en de nodige uitleg om er te geraken.

‘Je kan maar zo veel mensen binnenlaten als er opvangplaatsen zijn bij Fedasil. De essentie is dat er niemand in de koude wordt achtergelaten’, stelt Boone.

Vluchterlingenwerk Vlaanderen reageert opgelucht. 'We zijn blij dat er een oplossing is en dat niemand op straat moet slapen,' reageert woordvoerdster Eef Heylighen.