‘Syrisch leger is niet in Manbij’

Een Turkse en Amerikaanse soldaat discussiëren nabij Manbij waar ze voor het eerst samen een patrouillemissie uitvoeren. © Reuters

Het Syrische leger is niet in de stad Manbij, zo heeft het Amerikaanse centrale bevel Centcom vrijdag gemeld, nadat Syrische troepen hadden gezegd dat ze deze stad in het noorden van Syrië waren binnengetrokken na een afwezigheid van zes jaar.

Luitenant-kolonel Earl Brown, de woordvoerder van Centcom (Central command), sprak van ‘onjuiste informatie over veranderingen in de militaire troepen in de stad Manbij’. De anti-jihadistische coalitie onder leiding van de Verenigde Staten ‘stelde geen elementen vast’ die deze informatie staafden.

Manbij is een strategisch stad bij de grens met Turkije, waar sinds 2016 Koerdische troepen opgesteld zijn. Ook Franse en Amerikaanse speciale troepen zijn er gelegerd, maar president Donald Trump kondigde vorige week aan dat de Amerikanen zouden vertrekken. ‘We zullen onze partners van de coalitie blijven steunen, terwijl we de troepen uit vrije wil en gecontroleerd terugtrekken en alle mogelijke maatregelen nemen om de veiligheid van onze soldaten en die van onze partners op het terrein te garanderen’, zei de woordvoerder van Centcom.

De Koerdische troepen die tegen jihadisten vechten, worden door de Amerikaanse terugtrekking gedwongen andere bondgenoten te zoeken om een mogelijke aanval door Turkije te vermijden. Ankara beschouwt de Koerdische strijders als ’terroristen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content